ekolod

Topp 4 bästa ekolod 2022 – Bäst i test

Ett ekolod kan vara ett fantastiskt verktyg att ha med sig på fiskeäventyret. Det används i första hand för den som använder en båt under sina fiskeresor, men det finns också mobila modeller som kan användas av landfiskare.

Ett ekolod kan kosta en del och det är därför väldigt viktigt att man investerar i en bra modell som presterar ordentligt. Vi har i vår lista fyra olika modeller som får jobbet gjort. Utöver det så kan du längre ned få lite goda råd om vad du ska tänka på inför ditt köp.

Topp 4 bästa ekolodet 2022

1. Garmin Striker Vivid 7sv ekolod

Garmin tillverkar några av marknadens bästa ekolod, vilket också är anledningen till att vi tagit med flera av deras modeller i listan. Deras 7sv ekolod är otroligt bra och är det perfekta ekolodet för seriösa fiskare. Den kommer med flera smidiga funktioner som gör den optimal för just fiskare.

Deras CHIRP-teknik gör att du inte bara kan se botten på vattnet du är i, den visar också fiskarna och kan även visa dig exakt var ditt bete är. Det här innebär att den är utmärkt för just att fiska med.

En annan klar fördel med just den här modellen är att du också kan spara tidigare insamlad data. Det här gör så att du enkelt kan återvända till samma plats på vattnet där du sedan tidigare vet att det finns bra med napp. Modellen är lite dyr men är absolut värd pengarna, den har däremot inte exakt samma höga kvalitet på funktionerna som Garmin Striker Vivid 9sv, men har istället ett lägre pris.

2. Garmin Striker Vivid 9sv ekolod

Garmin Striker Vivid 9sv ekolod är ett sidoseende ekolod som kommer med alla funktioner som Garmings 7sv gör. Det här innebär att du även med den här modellen kan se fiskarna, botten och självklart även ditt bete.

Det som gör den här modellen annorlunda är den kvalitet som funktionerna har. GPS-sändaren är än känsligare och kan ge dig otroligt detaljerade kartor över omgivningen. Den gör det därför även enklare att hitta det absolut bästa fiskestället i det vatten där du är.

Nackdelen med Garmin Striker Vivid 9sv ekolod är dess väldigt höga pris. Om du köper den utan givare så kommer du ned en aning, men den är fortfarande otroligt dyr jämfört med andra modeller i vår lista. Om du vill ha liknande funktionalitet men för ett lägre pris rekommenderar vi därför Garmins 7sv som vi gick igenom tidigare.

3. Lowrance HOOK2 4X ekolod

Det som gör Lowrance HOOK2 4X lite unik är att den håller ett väldigt rimligt pris men ändå kommer med hela två givare. Den ena givaren är en vanlig akterspegelsgivare som du använder på öppet vatten. Den andra givaren är istället en så kallad isgivare, vilket kan komma väl till hands när du till exempel ska pimpla.

En annan bra funktion med denna modell är den breda ekokonen som gör det enklare att hitta fisken i vattnet. Den har däremot inte alls lika många funktioner som många andra modeller, men med tanke på att den är mer än hälften så billig som Garmins 9sv så är det ett otroligt bra alternativ för den som vill hålla det billigt.

4. Garmin Striker Vivid 4cv

Om du absolut vill använda ett ekolod från Garmin men inte har råd med någon av deras nyare modeller så kan det absolut vara värt att titta på Garmin Striker Vivid 4cv. Den ger dig detaljerade ritningar över både fisk och strukturer, allt på en färgglad skärm vilket gör det lätt att se vad som är vad.

Även denna modell kommer med deras CHIRP-teknik vilket innebär otroligt exakta kartor med konturer som har mellanrum på 0,3 meter. Det här gör det till ett ekolod som är väldigt exakt, men samtidigt får du ett mycket lägre pris jämfört med Garmins andra modeller i listan.

Att tänka på vid köp av ekolod

Innan du köper ett ekolod så är det bra att fundera på vilka krav du har på ekolodet. Det finns både bra och dåliga modeller så det är viktigt att du köper rätt, inte minst då ett ekolod ofta kommer att kosta en hel del. Även ”budgetmodeller” i vår lista kostar åtminstone några tusenlappar.

Ett ekolod är inte ett måste

Det är viktigt att komma ihåg att ekolod absolut inte är ett måste för en lyckad fisketur. För den som använder båt så kan det absolut komma väl till hands, men det är inte ett krav och du kan fortfarande få napp.

Så fungerar ett ekolod

Ett ekolod skickar ut pulserande ljudvågor ut i vattnet. En av faktorerna som avgör om ett ekolod är bra eller inte är hur starka och specifika dessa vågor är, ett bra ekolod ska rita kartor med små mellanrum och med mycket detalj.

Det är värt att investera i kvalitet

Det är sällan värt att köpa en dålig modell bara för att du vill hålla det billigt. Det finns billigare modeller som Garmins 4cv eller Lowrance HOOK2 4X som håller det ganska lågt, men utan att du uppoffrar något viktigt.