Bästa Flätlina 2022 » Bäst i test

En flätlina är en speciell typ av fiskelina som oftast tillverkas med hjälp av flätade kevlartrådar. Det här gör den mycket starkare än vanlig fiskelina och samtidigt så är den mer stum. Det här ger dig en bättre kontakt med betet och du känner av alla rycka på ett annat sätt, vilket kan hjälpa dig med fiskandet.

Det finns många olika typer av flätlinor och för att hjälpa dig att välja ut en bra sådan så har vi skapat listan nedanför. Här får du 4 riktigt bra flätlinor och vilka för- och nackdelar dessa har. Längre ned får du lite goda råd om vad du bör tänka på innan du gör ett köp.

Topp 4 bästa flätlinor 2022

1. Happy Angler Pro Series 8X 125 m gul flätlina

Happy Anglers egna Pro Series 8X är en otroligt prisvärd och högkvalitativ flätlina. Linan är smidig och hal vilket gör att den lätt glider genom spöringarna och är mer tyst, vilket är ett problem med många billigare flätlinor som ofta rasslar lite mer. Färgen gör att den syns bra och du kommer att kunna se linan även vid gråare väder.

Passar utmärkt för bland annat gäddfiske och havsöring, men även jigging. Flätlinans kvalitet gör att du kommer att känna bottensnuddar och mindre napp, medan hållbarheten gör att den inte går sönder lika lätt vid större fiskar. Det finns många olika tjocklekar tillgängliga, välj en lämplig sådan beroende på vad du ska fiska.

2. Berkley Fireline Svartzonker 150 m grön flätlina

Om man är ute efter det bästa så går det sällan snett med en Fireline. Det här märket har länge varit en av giganterna inom flätlinor och deras Svartzonker är inte sämre. Här får du en otroligt hållbar lina som fungerar till alla rovfiskar.

Linan är utvecklas tillsammans med Claes ”Svartzonker” Claesson, en väldigt känd fiskeprofil. Han har personligen testat den här flätlinan för att fånga bland annat nordiska storgäddor och amerikanska muskier. Den här linan klarar alltså det mesta och finns i flera olika tjocklekar, den har alltså en styrka på allt från 25,7 till 58,1 kg. Jämför det med Happy Anglers där den starkaste är på 27,2 kg.

3. Berkley Whiplash 8 Crystal 300 m flätlina

När du ska syssla med havsfiske och går efter större fiskar måste du ha en ordentlig lina, där kan Berkley Whiplash 8 Crystal hjälpa dig. Det här än åttatrådig lina på 300 meter. Linan är rundad och lite tjockare än många andra alternativ, så var noga med att välja rätt tjocklek när du beställer den.

Att den är rund gör att den inte trasslar sig lika lätt och själva linan är tillverkad av 100% PE dyneema vilket gör den extra stark. Det är en prisvärd lina som är i samma klass som Fireline Svartzonker, men den har också tunnare alternativ än Svartzonkers.

4. Fladen Maxximus gul 1200 m flätlina

Har du ofta ett behov av flätlina och vill inte spendera halva månadslönen på den? Då kan du istället titta på att köpa ett stort parti. Med Fladen Maxximus får du inga lyxiga förpackningar men du får 1200m med en mjuk och slitstark flätlina. Den är tillverkad av 100% PE-fiber och kommer i en fluorgul färg som syns i mörker och grått väder.

Det här är en ordentlig lina från Fladens Maxximus-sortiment och är ett otroligt budgetalternativ när du behöver flera hundra meter lina, då blir ofta det väldigt dyrt om du ska ta en Fireline Svartzonker eller Berkley Whiplash 8. Satsa istället på ett hållbart alternativ där du får 1200 meter på en enda stor rulle. Kommer i en mängd olika tjocklekar.

Att tänka på vid köp av flätlinor

Flätlinor kommer i varierande tjocklekar och med lite olika kvalitet. Innan du köper någon så bör du först ta reda på vad det är för lina du behöver och hur mycket som kommer att gå åt.

Viktigt att veta vilken fisk du är ute efter

Att välja tjocklek är inte alltid enkelt. Är du ute efter en specifik fisk så går det nästan alltid att hitta informationen på nätet, men det går också att jämföra olika flätlinor för att hitta en som är lämplig.

Rent generellt så vill du ha en tunnare lina för mindre fiskar. För en större fisk så vill du ha en tjockare och mer tålig lina, denna går inte sönder lika enkelt.

Nylonlina eller flätlina?

Nylonlina är väldigt billigt och är därför det vanliga bland inte minst amatörfiskare. Den är samtidigt väldigt mycket svagare. Många fiskare rekommenderar därför att man lär sig att använda flätlina och investerar i det, eftersom du får bättre kast och linan håller bättre.

Så mycket flätlina behöver du

Exakt hur mycket flätlina du behöver beror mycket på vem du frågar. Allra oftast så är rådet att man har cirka 100 meter. Det här är inte för mycket men samtidigt inte för lite och bör räcka för de allra flesta fiskare.