Bästa flytväst 2022 – Hitta flytväst bäst i test här

När man vistas på havet eller på sjön bör alla bära en flytväst, både barn och vuxna. En flytväst är båtlivets bilbälte, det är denna som ska rädda livet på dig om du faller över bord eller trillar från bryggan. Då ska västen vara en hjälpande hand och hålla dig flytande ovanför vattenytan. Det är också lämpligt att ha väst på sig vid fiske, även om du bara ska fiska från bryggan eller från strandkanten. Man vet aldrig när olyckan är framme och då är det lika bra att vara förberedd.

Olika modeller

Som med allt annat finns det olika modeller på flytvästar, både mer exklusiva och de som är något av en budgetvariant. Med tiden har västarna blivit allt nättare i storleken, från de stora klumpiga till små diskreta. De skiljer sig också markant i pris då de nättare modellerna i regel kostar mer. Numera finns det också kläder som har inbyggd flytfunktion, till exempel lifejackets.

När man tittar på marknaden för flytvästar så är det främst två märken som dominerar. Det är Helly Hansen och det är Baltic, de som är ledande när det kommer till tillbehör och kläder för sjöliv. De är också märken som håller hög kvalitet och är i snäppet högre prisklass.
Vill man ha budgetmodeller så kan man hitta dessa i flera livsstilsbutiker så som XXL, Biltema eller Jula.

Tänk på detta när du köper flytväst

Viktigt att tänka på innan man investerar i en flytväst är att tänka över i vilka situationer man behöver ha västen. Det finns flera olika modeller och vissa är specialgjorda för olika ändamål, till exempel båtliv, vattenaktiviteter eller räddningsvästar.

Sedan behöver man veta vad man har för vikt då västarna inte är uppdelade i vanliga storlekar utan är uppdelade i viktklasser. Det är också detta som avgör om västen kommer att hålla dig flytande i vattnet eller inte. Du behöver ha en väst som är inom din viktklass då en för liten väst inte uppfyller sin funktion och en för stor helt enkelt kan glida av och därmed blir värdelös.

Det kan vara bra att prova lite olika modeller innan man bestämmer sig för vilken man ska köpa, då de sitter lite olika. Viktigt är att man tycker att västen är bekväm och smidig att använda, annars är risken att den glöms när det är dags att bege sig ut på sjön.