Bästa Haspelrullen 2023 » Bäst i test

En haspelrulle har en liten haspel som håller linan på sin plats efter kastet. Den sitter kvar på spolen och du slipper använda tummen för att styra den. Du fäller upp haspeln före kastet och släpper linan mitt i ditt kast.

När du börjar veva slår haspeln till och linan läggs tillrätta i spolen. Tvärtemot vad många tror, är haspelrullen inte sämre än multirullen. Istället har den en rad fördelar där användarvänligheten är ett stort plus. Det är till exempel mycket lätt att byta spole och du kan enkelt anpassa ditt spö till många olika sorters fiske.

Är du på jakt efter en ny haspelrulle? Eller ska du köpa din första haspelrulle? Oavsett vad så har du hamnat rätt.

Haspelrullar är en av de vanligaste fiskeredskapen som används av både nybörjare och erfarna sportfiskare. De erbjuder en enkel och effektiv metod för att kasta och fånga fisk, vilket gör dem mycket populära inom fritidsfiske.

Det finns några viktiga faktorer att tänka på när man söker efter den bästa haspelrullen för sina behov. Dessa inkluderar rullens storlek, materialet den är gjord av, mängden kullager och vilka funktioner den har. Shimano Stradic FL och Shimano Vanford C3000F har både presterat starkt i bäst-i-test recensioner och rankas som toppval för 2023. Andra populära alternativ inkluderar Abu Garcia Elite Max, Penn Battle 3 och Okuma Aria.

Idag tar vi en titt på den bästa haspelrullen 2023. Efter listan följer en köpguide, så att du kan hitta rätt haspelrulle för dig!

Topp 5 bästa haspelrullen 2023

1. Shimano Miravel haspelrulle

Ta fram en Shimano Miravel som etta när det blir svårt. Detta är en ny och förbättrad version av Shimanos bästa rullar genom tiderna, Stradic. Miravel är förbättrad med teknik för vatten- och smutsresistens. Den ger dig också ett förbättrat och mycket bekvämt handgrepp.

Miravel är den bästa haspelrullen enligt flera recensioner, samt också i mina tester. Robust och känns väldigt hållbar, den här kan du ha länge. Den kraftiga konstruktionen och det fina vridmomentet i rullen gör att den är särskilt lämpad för att fånga större fiskar.

Jag rekommenderar C2500 eller C3000 vilket är bra allroundrullar båda två. Bäst i test!

2. Okuma Inspira haspelrulle

Okuma Inspira är en lättviktig och lättanvänd fiskerulle med TCA (Torsion Control Armor) som förhindrar vridning av höljet för optimal prestanda. De 8 SUS-lagren i rostfritt stål gör att livslängden är lång, medan de precisionsfrästa pinionkugghjulen i mässing gör det mesta av varje varv.

Med sin Hydro Block-tätning och sitt styva aluminiumvev erbjuder den här haspelrullen beständighet och styrka för att klara av dina tuffaste äventyr på vattnet! Förtjänar helt klart en andraplats i vårt haspelrulle bäst i test.

3. Abu Garcia Revo MGXtreme 2 haspelrulle

En riktig värstingrulle! Abu Garcia Revo MGXtreme 2 är en fantastisk rulle för, särskilt om du letar efter en lättviktsmodell. Med en vikt på bara 159 gram är den perfekt ultralight-fiske, jiggfiske och annat lättare kastfiske.

Rocket Line-systemet gör att du kan knäppa kast som lätt seglar ner i linan och leverera längre kast utan att behöva bära många spolar med lina på dig. Den har en hållbar IM-C6 kolfiberkonstruktion som ger extra styrka och hållbarhet jämfört med konkurrenternas modeller.

Har du pengarna så köp!

4. Abu Garcia Revo ALX Theta haspelrulle

Abu Garcia Elite Max-rullen är drömmen. Ett nytt tillskott till Abus superpopulära Max-serie är ett kraftpaket av fiskekomfort med massor av funktioner för alla fiskare. Kast för kast, fisk för fisk, du kommer att veta vilken fantastisk rulle du har att göra med!

Med sju HPCR-lager i rostfritt stål och ett IAR-lager – komplett med omedelbar backstop – omfamnar den friktionsfria ramen dina kastförsök utan komplikationer. Designad i Japan, själva Mecka för professionellt fiske för alla dess sötvattensälvar och saltvattensvikar har sina egna utsikter som bara väntar där ute för att fångas på den här riggen – de mest extrema förhållandena kommer inte att besvära den alls.

Du kan lita på Abu Garcia Elite Max-rullen. Vettigt pris också!

5. Penn Battle III haspelrulle

Är du trött på din gamla tråkiga rulle? Penn Battle III-rullen är här för dig! Den här hållbara rullen är tillverkad för att ta alla slag och ändå hålla länge. Var inte rädd för saltvatte – för den klarar det också – håll bara lagren skyddade! Den har en stor linkapacitet, så slåss mot den där fisken till utmattning. Släng ut dina andra billiga rullar och investera i slaget som vi vet att du förtjänar.

Köpguide för haspelrulle

Det finns mycket att ha i åtanke när du skall köpa en ny haspelrulle. Tänk på följande.

Prisklass

Haspelrullar finns i olika prisklasser, från budgetalternativ till professionella och dyrare modeller. Det är viktigt att ha en budget i åtanke innan du börjar leta efter haspelrullar för att undvika att spendera mer än nödvändigt. Tänk på att de dyraste alternativen kanske inte alltid är det bästa valet för nybörjare, utan det du bör leta efter är en rulle som passar dina personliga behov och erfarenhet.

Haspelrullens storlek

Rullens storlek är mycket viktig att tänka på. Om en rulle är för liten kan den inte hålla tillräckligt med lina och därmed minskar dina chanser att fånga en fisk avsevärt. Om du dessutom har en större modell, särskilt en som lämpar sig för saltvattenfiske, kan du tycka att det är svårt eller obekvämt att hålla i handtaget när du håller i rullarna när du slåss mot en stor fisk.

Vikt

En annan viktig aspekt är rullens vikt. En för tung rulle kommer att orsaka trötthet under långa perioder, särskilt om du använder lättare lina för att fiska i öppet vatten.

Bromssystem

Det finns två huvudsakliga typer av bromssystem för haspelrullar: fram- och bakbroms. Frambroms innebär att bromsen är placerad vid framsidan av rullen vilket gör det enklare att nå och justera under fiske. Bakbroms är placerad vid rullens baksida och används främst av erfarna och professionella fiskare. Valet av bromssystem beror på din personliga preferens och fisketeknik.

Antal kullager

Antalet kullager i en rulle minskar friktionen mellan de rörliga delarna och främjar därmed en smidig drift. Högkvalitativa rullar har mer eller mindre än 10 kullager, vilket gör att linan rör sig så snabbt som möjligt från botten till toppen av spolen.

Haspelrullens mekanik

Rullens mekanik är avgörande för att den ska fungera korrekt. Om en rulle känns kladdig kan det tyda på lägre kvalitet, vilket kan leda till att linan går av eller att spolen glider.

Om det finns för mycket motstånd när man använder en rulle kan det också vara en indikation på dålig byggkvalitet.

Utväxling

Utväxlingen på en haspelrulle beskriver förhållandet mellan hur många varv spolen snurrar i förhållande till hur många varv veven snurrar. En rulle med hög utväxling innebär att spolen snurrar snabbare och därför tar in mer lina per vevtag, vilket är användbart för snabbt inspinning av beten efter kast.

En rulle med låg utväxling ger mer kraft och kontroll vilket kan vara fördelaktigt vid fiske av tunga fiskarter. Valet av utväxling bör baseras på vilken typ av fiske du ämnar göra och din personliga preferens.

Haspelrullens linkapacitet

Rullens linkapacitet bör vara minst 50 % större än längden på spöet. Om du använder flätad lina rekommenderas ytterligare 30-50 %.

Placering av veven på en haspelrulle

När du köper en haspelrulle är det viktigt att notera att veven sitter till vänster om rullen. Denna position gör det lättare för dig att öppna och stänga handtaget med höger hand.

Rätt typ av spö till haspelrullen

Det bästa spöet för rullen är ett spö som gör att du kan nå flest fiskar utan alltför stort motstånd.

Om du till exempel använder en lätt fiskelina på grunt vatten är ett ultralätt fiskespö med ultratunna komponenter lämpligt.

Om du vill fånga stora fiskar med tunga linor eller i öppet vatten ska du satsa på ett tungt spö som ger ett visst motstånd för bättre kontroll.

Så här smörjer du en haspelrulle

 1. Spola med ljummet vatten efter varje fisketur
 2. Öppna upp haspelrullen
 3. Smörj med rullolja på kullagren ett par gånger per år
 4. Smörj med fett på dreven ett par gånger per år

Så här kastar du med en haspelrulle

 1. Håll spöet i din vänstra hand och fäst en fiskelina på det
 2. Sätt fast den andra änden på rullen och öppna alla handtag tills fjädern inte längre är spänd
 3. Öppna ett handtag och dra tillbaka så att linan börjar komma ut från spolen
 4. Stäng det handtaget
 5. Öppna alla andra handtag utom ett
 6. Långsamt stäng handtaget tills ljudet av linan som skär genom luften försvinner
 7. Öppna samma handtag
 8. Dra tillbaka för att testa om kastet är tillräckligt långt
 9. Stäng alla handtag och släpp ut mer lina
 10. Upprepa processen med resterande linor om det behövs

Tester Och Recensioner

I tester och recensioner av haspelrullar för 2023 har flera modeller utmärkt sig när det gäller prestanda, kvalitet och prisvärde. Baserat på användarrecensioner och experttester har vi sammanställt information om några populära haspelrullar med fokus på test, recensioner, vinnare och egenskaper som lätthet, pris och system.

Shimano Miravel C2500 har gett ett starkt intryck i många tester tack vare sin utmärkta prestanda och många användningsområden. Denna rulle har Long Stroke-spolen och många kullager vilket medför att få bra kastlängder och minskar risken för trassel i linan. Det är en lätthanterlig rulle som erbjuder pålitligt fiske för både nybörjare och erfarna fiskare.

Abu Garcia Revo 2 IKE 30 är en annan modell som fått uppmärksamhet genom att den framstått som bästa köp i många tester och recensioner. Denna haspelrulle ger utmärkt prestanda, kvalitet och hållbarhet. Dess smidiga och lätta konstruktion gör den perfekt för användning i olika fiskesituationer.

Abu Garcia Zenon 2500S har också fått positiva recensioner och uppskattas för sin lätthet och effektiva system. Den här modellen fokuserar på att erbjuda snabb och smidig kastning samt en kraftfull broms, vilket förenklar användningen och ger bättre kontroll under fisket.

Om du letar efter en billig haspelrulle med rimligt pris utan att ge upp prestandan kan du också överväga Shimano Vanford 2500HG. Detta är en växlad haspelrulle som fått imponerande 95/100 baserat på 3 820 recensioner. Priset är ett av de mest konkurrenskraftiga på marknaden samtidigt som den ger god kvalitet och funktioner för entusiastiska fiskare.

Det är viktigt att noggrant undersöka tester och recensioner för att hitta bästa haspelrulle som passar dina behov och ger bra prestanda och prisvärde. Var noga med att väga in både experttester och användarrecensioner för att hitta en pålitlig och passande haspelrulle.

Personliga Erfarenheter

Under mina år av fiske har jag samlat en hel del erfarenheter när det gäller att välja bästa haspelrulle. Tack vare de många timmar jag tillbringat vid vattnet har jag fått möjlighet att testa olika haspelrullar och kan dela med mig av mina observationer.

För att inleda med jiggfiske, så är detta någonting jag verkligen tycker om på grund av den aktiva fiskemetoden. En bra haspelrulle för jiggfiske bör vara lätt och fungera smidigt, såsom Shimano Miravel C2500, vilket är min personliga favorit. Denna rulle har lång Stroke-spolen som hjälper till att uppnå längre kast och många kullager som gör den mycket mångsidig.

När det gäller att välja en allround-storlek för haspelrulle, är det viktigt att beakta de olika fiskesituations man kan komma att bevittna. En rulle i storlek 2500 till 3000 passar generellt bra för många typer av fiske, från abborre till gädda. Shimano Miravel C2500, som jag nämnt tidigare, är en bra exempel på en allround-haspelrulle.

Vid vissa fisketillfällen kan man dra fördel av att använda en multirulle. Jag har personligen använt mig av vissa multirullar vid till exempel gäddfiske och tycker att de är smidiga att använda för att snabbt kunna kasta och trolla.

Det är viktigt att gå på sin egen erfarenhet när det kommer till att välja rätt haspelrulle, eftersom varje person har sina egna preferenser och fiskevanor. Prova olika modeller och märken och skapa din egen uppfattning om vilken rulle som passar dig bäst. Mina personliga erfarenheter erbjuder bara ett perspektiv.

Vanliga frågor och svar om haspelrullar

Hur fungerar en haspelrulle?

En haspelrulle är en cylindrisk anordning som är fäst vid ett spö och som använder centrifugalkraft och en fjädermekanism för att kasta, kontrollera hur mycket lina som finns i vattnet och möjliggöra en smidig hämtning.

Varför har haspelrullar blivit så populärt?

En haspelrulle är betydligt enklare att hantera än en multirulle, vilket har gjort den populär framför allt hos nybörjare. Men även många sportfiskare föredrar haspelrullen. Värt att nämna är också haspelrullens slirbroms som ger löslina till fisken så den inte sliter sig eller får linan att gå av.

Topprankade haspelrullar under 1000 kr?

Det finns flera bra och prisvärda haspelrullar under 1000 kr, som Shimano Baitrunner ST RB. Denna rulle är prisvärd och erbjuder en hög prestanda till ett lågt pris. Den fungerar bra för både nybörjare och erfarna fiskare.

Vilken haspelrulle rekommenderas för abborrfiske?

För abborrfiske behöver du en mindre och lättare haspelrulle. Shimano Stradic FL är ett bra val eftersom den är lätt och erbjuder en smidig mekanism för mindre beten och fiske i sötvatten.

Vilka är de lättaste haspelrullarna på marknaden?

En av de lättaste haspelrullarna på marknaden är Daiwa Ballistic LT, som väger endast 180 gram. Den är både lätt och kraftfull, vilket gör den idealisk för diverse fiskeformer.

Bästa haspelrullen när man fiskar gädda?

För att välja den bästa haspelrullen för gäddfiske bör du ha en rulle med hög hållbarhet och styrka för att hantera stora och kraftfulla gäddor. Shimano Miravel, antingen C2500 eller C3000 är ett bra val då den är väldigt hållbar och passar perfekt för att fiska utan krångel och problem