Bästa Haspelrullen 2022 » Bäst i test

En haspelrulle har en liten haspel som håller linan på sin plats efter kastet. Den sitter kvar på spolen och du slipper använda tummen för att styra den. Du fäller upp haspeln före kastet och släpper linan mitt i ditt kast.

När du börjar veva slår haspeln till och linan läggs tillrätta i spolen. Tvärtemot vad många tror, är haspelrullen inte sämre än multirullen. Istället har den en rad fördelar där användarvänligheten är ett stort plus. Det är till exempel mycket lätt att byta spole och du kan enkelt anpassa ditt spö till många olika sorters fiske.

Är du på jakt efter en ny haspelrulle? Eller ska du köpa din första haspelrulle? Oavsett vad så har du hamnat rätt.

Idag tar vi en titt på den bästa haspelrullen 2022. Efter listan följer en köpguide, så att du köper rätt haspelrulle för dig!

Topp 5 bästa haspelrullen 2022

1. Shimano Stradic FL haspelrulle

Ta fram en Shimano Stradic FL när det blir svårt. Detta är en av Shimanos bästa rullar genom tiderna, förbättrad med teknik för vatten- och smutsresistens. Den ger dig ett bekvämt handgrepp som inte bara känns bra utan också ger ökad hastighet i knop per timme.

Låt den här rullen ta bort stressen från fisket med sin smidiga Haganesuise-mekanik och oöverträffad kraftutnyttjande från X-Ship-växlar!

2. Okuma Inspira haspelrulle

Okuma Inspira är en lättviktig och lättanvänd fiskerulle med TCA (Torsion Control Armor) som förhindrar vridning av höljet för optimal prestanda. De 8 SUS-lagren i rostfritt stål gör att livslängden är lång, medan de precisionsfrästa pinionkugghjulen i mässing gör det mesta av varje varv.

Med sin Hydro Block-tätning och sitt styva aluminiumvev erbjuder den här haspelrullen beständighet och styrka för att klara av dina tuffaste äventyr på vattnet! Förtjänar helt klart en andraplats i vårt haspelrulle bäst i test.

3. Abu Garcia Revo MGXtreme 2 haspelrulle

En riktig värstingrulle! Abu Garcia Revo MGXtreme 2 är en fantastisk rulle för, särskilt om du letar efter en lättviktsmodell. Med en vikt på bara 159 gram är den perfekt ultralight-fiske, jiggfiske och annat lättare kastfiske.

Rocket Line-systemet gör att du kan knäppa kast som lätt seglar ner i linan och leverera längre kast utan att behöva bära många spolar med lina på dig. Den har en hållbar IM-C6 kolfiberkonstruktion som ger extra styrka och hållbarhet jämfört med konkurrenternas modeller.

Har du pengarna så köp!

4. Abu Garcia Revo ALX Theta haspelrulle

Abu Garcia Elite Max-rullen är drömmen. Ett nytt tillskott till Abus superpopulära Max-serie är ett kraftpaket av fiskekomfort med massor av funktioner för alla fiskare. Kast för kast, fisk för fisk, du kommer att veta vilken fantastisk rulle du har att göra med!

Med sju HPCR-lager i rostfritt stål och ett IAR-lager – komplett med omedelbar backstop – omfamnar den friktionsfria ramen dina kastförsök utan komplikationer. Designad i Japan, själva Mecka för professionellt fiske för alla dess sötvattensälvar och saltvattensvikar har sina egna utsikter som bara väntar där ute för att fångas på den här riggen – de mest extrema förhållandena kommer inte att besvära den alls.

Du kan lita på Abu Garcia Elite Max-rullen. Vettigt pris också!

5. Penn Battle III haspelrulle

Är du trött på din gamla tråkiga rulle? Penn Battle III-rullen är här för dig! Den här hållbara rullen är tillverkad för att ta alla slag och ändå hålla länge. Var inte rädd för saltvatte – för den klarar det också – håll bara lagren skyddade! Den har en stor linkapacitet, så slåss mot den där fisken till utmattning. Släng ut dina andra billiga rullar och investera i slaget som vi vet att du förtjänar.

Köpguide för haspelrulle

Det finns mycket att ha i åtanke när du skall köpa en ny haspelrulle. Tänk på följande:

Haspelrullens storlek

Rullens storlek är mycket viktig att tänka på. Om en rulle är för liten kan den inte hålla tillräckligt med lina och därmed minskar dina chanser att fånga en fisk avsevärt. Om du dessutom har en större modell, särskilt en som lämpar sig för saltvattenfiske, kan du tycka att det är svårt eller obekvämt att hålla i handtaget när du håller i rullarna när du slåss mot en stor fisk.

Vikt

En annan viktig aspekt är rullens vikt. En för tung rulle kommer att orsaka trötthet under långa perioder, särskilt om du använder lättare lina för att fiska i öppet vatten.

Antal kullager

Antalet kullager i en rulle minskar friktionen mellan de rörliga delarna och främjar därmed en smidig drift. Högkvalitativa rullar har mer eller mindre än 10 kullager, vilket gör att linan rör sig så snabbt som möjligt från botten till toppen av spolen.

Haspelrullens mekanik

Rullens mekanik är avgörande för att den ska fungera korrekt. Om en rulle känns kladdig kan det tyda på lägre kvalitet, vilket kan leda till att linan går av eller att spolen glider.

Om det finns för mycket motstånd när man använder en rulle kan det också vara en indikation på dålig byggkvalitet.

Utväxling

Det är viktigt att tänka på hur många växlar en rulle har. Ju fler kugghjul, desto mer exakt blir din kontroll när du hämtar linan eller kämpar mot en fisk.

Haspelrullens linkapacitet

Rullens linkapacitet bör vara minst 50 % större än längden på spöet. Om du använder flätad lina rekommenderas ytterligare 30-50 %.

Placering av veven på en haspelrulle

När du köper en haspelrulle är det viktigt att notera att veven sitter till vänster om rullen. Denna position gör det lättare för dig att öppna och stänga handtaget med höger hand.

Rätt typ av spö till haspelrullen

Det bästa spöet för rullen är ett spö som gör att du kan nå flest fiskar utan alltför stort motstånd.

Om du till exempel använder en lätt fiskelina på grunt vatten är ett ultralätt fiskespö med ultratunna komponenter lämpligt.

Om du vill fånga stora fiskar med tunga linor eller i öppet vatten ska du satsa på ett tungt spö som ger ett visst motstånd för bättre kontroll.

Så här smörjer du en haspelrulle

 1. Spola med ljummet vatten efter varje fisketur
 2. Öppna upp haspelrullen
 3. Smörj med rullolja på kullagren ett par gånger per år
 4. Smörj med fett på dreven ett par gånger per år

Så här kastar du med en haspelrulle

 1. Håll spöet i din vänstra hand och fäst en fiskelina på det
 2. Sätt fast den andra änden på rullen och öppna alla handtag tills fjädern inte längre är spänd
 3. Öppna ett handtag och dra tillbaka så att linan börjar komma ut från spolen
 4. Stäng det handtaget
 5. Öppna alla andra handtag utom ett
 6. Långsamt stäng handtaget tills ljudet av linan som skär genom luften försvinner
 7. Öppna samma handtag
 8. Dra tillbaka för att testa om kastet är tillräckligt långt
 9. Stäng alla handtag och släpp ut mer lina
 10. Upprepa processen med resterande linor om det behövs

Vanliga frågor och svar om haspelrullar

Hur fungerar en haspelrulle?

En haspelrulle är en cylindrisk anordning som är fäst vid ett spö och som använder centrifugalkraft och en fjädermekanism för att kasta, kontrollera hur mycket lina som finns i vattnet och möjliggöra en smidig hämtning.

Varför har haspelrullar blivit så populärt?

En haspelrulle är betydligt enklare att hantera än en multirulle, vilket har gjort den populär framför allt hos nybörjare. Men även många sportfiskare föredrar haspelrullen. Värt att nämna är också haspelrullens slirbroms som ger löslina till fisken så den inte sliter sig eller får linan att gå av.