Bästa jiggen 2022 – Hitta jigg bäst i test här

Jiggfiske har blivit allt mer populärt i Sverige. Det här har till viss del att göra med att det redan varit väldigt populärt i resten av Europa. En klar fördel med jiggfisket i Sverige är att du kan göra det nästan överallt i landet.

Innan du börjar måste du däremot köpa ett bra jiggdrag. Det finns väldigt många alternativ på marknaden och vi har därför samlat fyra av marknadens bästa jiggar som du kan använda för att fånga en mängd olika fiskar.

Topp 4 bästa jiggarna 2022

1. Berkley Hollow Belly 4″ Sexy Shad jigg

Om kvalitet är det viktigaste för dig när du ska köpa en jigg så är Berkleys Hollow Belly Sexy Shad helt perfekt för dig. Det här är utan tvekan den bästa i listan och fungerar perfekt för framförallt gös och abborre.

Den har en fin och klar finish vilket gör den enkel att se och den sticker också ut en del jämfört med många andra modeller i listan. Samtidigt så gungar den när den ”simmar” i vattnet vilket gör den än mer lockande för fiskarna du går efter.

Det är samtidigt listans dyraste modell vilket kan vara viktigt att tänka på. Är du ute efter budget så kan det vara värt att titta på till exempel Relax Kopyto längre ned i listan som också är lämplig för gös och abborre, men som kommer i ett billigt paket med fem stycken jiggar.

2. Orka Small Fish 5 cm

Orka Small Fish 5 cm försöker imitera fiskyngel så mycket som möjligt vilket gör det möjligt att inte bara använda draget vid jiggfiske, utan också vid pimpling. Den är därför också väldigt liten med sina 5 cm, men det är bra för framförallt abborre.

Det är samtidigt viktigt att tänka på att det här draget ska användas på olika sätt beroende på om du pimplar eller jiggfiskar. Snabba serier med tre till fyra drag gäller för mer aktiva fiskar, men går du efter större abborrar så är det bättre med små darrningar och lyft så att draget får chansen att locka till sig abborren på rätt sätt.

Draget är billigt och kommer i ett fempack, så du får flera drag att arbeta med. Det här gör det till en av listans mer prisvärda alternativ.

3. Daiwa Prorex Pelagic Shad 21,5 cm

Daiwa Prorex Pelagic Shad är ett ganska stort drag på 21,5 cm men är också en av listans lite finare alternativ, trots det ganska låga priset för draget. Det här är ett så kallat hårigt drag vilket orsakar rörelse även när du inte drar i snöret.

Den har också en rasselkammare vilket gör det ännu enklare att locka till sig rovfiskar som är hungriga. Draget är i övrigt väldigt mjukt. Något som också måste nämnas är att det här draget kommer med en räkdoft, vilket gör det väldigt effektivt när det gäller att locka till sig just rovfiskar som blir hungriga av doften.

4. Relax Kopyto 2,5″ jigg

Relax Kopyto är en ganska liten jigg på bara 6,25 cm. Det här gör den perfekt för just gös och abborre, vilket också innebär att det här är det billigare alternativet till Berkley Hollow Belly som vi gick igenom tidigare i texten.

Fördelen med det här draget är att den simmar väldigt känsligt i vattnet, vilket gör den än mer lockande för fiskarna som ser den. Det här tack vare dess design som den var väldigt tidig med.

Det är samtidigt ett väldigt överkomligt pris på denna modell, framförallt med tanke på att du får ett fempack för det låga priset. Den har däremot ingen räklukt som Daiwa Prorex Pelagic Shad och den har inte riktigt den höga kvalitet som Berkley Hollow Belly har. Det är däremot ett bra alternativ om du vill hålla det så billigt som möjligt och planerar att gå efter just abborre eller gös.

Att tänka på vid köp av jiggar

Innan du köper ett jiggdrag så är det viktigt att du funderar på vad du faktiskt känner att du behöver. Det finns många olika typer av jiggar och inte alla är lämpliga för alla typer av fiskar, så fel drag kan leda till att du inte får något napp.

Köp rätt jigg för rätt fisk

Dubbelkolla alltid vilken fisk som draget är menad för. Ett stort drag som Daiwa Prorex Pelagic Shad skulle till exempel inte fungera bra för abborre eller gös. Det går däremot att fiska det allra mesta i Sverige med jiggar, så det gäller bara att hitta rätt drag.

Jiggfiske fungerar över hela Sverige

Jiggfiske går att göra i större delen av Sverige, men som allra bäst fungerar det på platser med grunda vatten längs kanten. Även om det går att fiska nästan vad som helst med ett jiggdrag så är det mest populära just abborre, gös och gädda.

Kan vara värt att prova flera olika jiggar

Nöj dig inte med en enda jigg om du tar ditt fiskande på allvar. Det kan vara värt att till exempel prova en två eller tre olika drag i liknande storlek och se vilken som ger dig bäst resultat. Se bara till att dragen är menade för rätt typ av fisk och att det är bra jiggar.