Bästa kastspöt 2022 – Hitta kastspö bäst i test här

Ett kastspö är precis som det låter, ett fiskespö där linan med betet kastas ut. Men kan valet av spö verkligen ha någon betydelse? Svaret på det måste bli – naturligtvis. Spöt är själva länken mellan rullen och draget och är till syvende och sist det som bestämmer vad som händer i linans ände.

Topp 4 bästa kastspön 2022

1. Abu Garcia Vendetta haspelspö

Abu Garcia är kända för sina snygga spön som samtidigt är ganska lätta. Det här gör det lättare att få ett ordentligt kast och med ett Abu Garcia Vendetta så får du allt du behöver när det gäller kastspön. Den kommer i många olika längder från 170 cm till 305 cm och beroende på modell består den av 2 eller 3 delar.

Den är lite dyrare men med IntraCarbon-teknologi i klingorna och bekväma EVA-handtag får du mycket för pengarna. Vill du ha något billigare men i samma stil så kan du titta på deras Venturi längre ned i listan.

2. Shakespeare Supra Sigma

Även om haspelspö är det vanligaste inom kastspön så är det många som hellre sysslar med flugfiske, då behöver du istället ett flugspö som Shakespeare Supra Sigma. Denna serie flugspön passar utmärkt för både nybörjare och mer erfarna fiskare och erbjuder en otrolig kvalitet.

Till skillnad från andra spön i vår lista så är det här ämnat specifikt för flugfiske, så tänk på det innan du köper spöt. Med spöt får du ett rullfäste i aluminium och Titanium Oxide Stripper-spöringar samt kolfiberklingor. Till skillnad från haspelspön som ofta kommer i 2 eller 3 delar så är detta spöt i 4 delar.

3. Berkley E-Motion haspelspö

Med Berkley E-Motion får du ett flexibelt spö som passar till det mesta. Den har många olika varianter med olika kastvikter och längd, så oavsett om du ska fiska på land eller på en båt och oavsett vad det är som ska fiskas kommer Berkleys att duga.

Prisklassen är också helt okej med tanke på dess kvalitet. Dess 24T-kolfiberklinga lättare än andra modeller i listan men duger för det mesta. Handtaget är i traditionell kork vilket kan vara lite hårdare att hålla i än andra kastspön i vår lista, men det ger dig samtidigt ett bra grepp.

4. Abu Garcia Venturi haspelspö

Om Abu Garcia Vendetta är för dyr så kan du istället titta på deras Venturi, ett otroligt haspelspö men med ett mycket lägre pris. Den har en 30ton-kolfiberklinga vilket är samma som Vendetta har och dessa gör spöet spöet lättare. Handtaget är däremot av kork och kommer inte att vara lika bekväma som Vendettas EVA-handtag.

Vidare så har den ett DPS-rullfäste och spöringar av stål. Spöringarna är hållbara och kommer att tåla en hel del stryk, vilket ofta är viktigt när du ska köpa ett kastspö. I slutändan är denna modell som en budget Vendetta.

Att tänka på vid köp av kastspön

Innan du köper ett kastspö så finns det en del saker du bör tänka på. Nedan går vi igenom ett par viktiga aspekter att tänka på innan du väljer ett spö.

Bättre att köpa hållbart

Självklart vill ingen lägga ut mer pengar än nödvändigt, men det är samtidigt viktigt att spöet faktiskt håller. Abu Garcias lite dyrare modeller kostar en del, men tål mycket mer än många andra märken. Budgetmodeller som Venturi håller också priset lågt.

Fundera på hur du ska fiska

Ska du fiska på land eller på en båt, vad ska fiskas och så vidare är viktiga saker du måste tänka på eftersom kraven på längt och kastvikt skiftar.

Jämför mellan olika modeller

Jämför alltid mellan ett par modeller innan du väljer ett kastspö. Ofta kan du hittar bra modeller för ett lite lägre pris. Även här är det viktigt att du funderar på vad du faktiskt behöver.

Vad är det då du ska tänka på när du ska köpa ett kastspö? Det är faktiskt mera än du tror. Först och främst, vad är det du ska fiska? Tänker du fiska från en båt eller från land? Dina svar avgör vilken typ av spö du ska köpa, men också längden på spöt och kastvikten, alltså spöts förmåga att slänga iväg ett bete med en särskild vikt. Fundera också över vilken aktion du vill ha, alltså spöts böjlighet. Hur mycket ska det böja sig, var ska det böja sig och hur snabbt? Det kan också vara klokt att fundera över hur mycket du är villig att betala för ditt kastspö.

Typer av kastspön

Haspelspö

Det vanligaste kastspöt är haspelspöt. Vill du fiska havsöring från land bör du ha ett spö på cirka 10 fot med en kastvikt på mellan 10 och 30 gram. Fiskar du däremot från båt räcker det med en spölängd på 8, eventuellt 9, fot med samma kastvikt som från land. Ett bra haspelspö är Savage Gear XLNT3. Detta kan fås i 7 och 8 fot och priset ligger på strax under 800 kronor till cirka 1000 kronor, beroende på längd.

Flugspö

Om du vill satsa på flugfiske kan du börja din karriär med ett 8-10 fot klass 4-6 allroundspö. Klassningen avgör vilken lina och spö som passar till vad och generellt väljer man samma klass på både lina och spö. Stora flugor och tyngre fisk brukar ge högre klassning. Ett bra spö är Greys GR20 flugspö som kan fås i 8 och 9 fot. Priset ligger på dryga tusenlappen.

Ett bra allroundspö

Om du inte vet vilken typ av fiske du vill satsa på är ett allroundspö det bästa fiskeredskapet. När det kommer till kastspön är Daiwa Prorex XR, på 8 fot och en kastvikt på mellan 10 och 40 gram, perfekt. Det har ingen betydelse om du vill fiska abborre, gädda, gös, regnbåge eller havsöring, det här spöt duger till det mesta. Vikten är endast 150 gram, vilket gör att kasten inte kommer att trötta ut dig i första taget. Priset ligger på runt 1200 kronor och är inte marknadens billigaste, men spöt är väl värt pengarna.

]]>