Bästa metspöt 2022 – Hitta metspö bäst i test här

Det finns knappast något som är lika avslappnande som att sitta och meta en varm sommardag. När du metar kan du njuta av både sällskapet och de vackra omgivningarna. Ett metspö är för många ett enkelt fiskeredskap men det finns ändå några aspekter som du bör vara uppmärksam på när du ska göra ditt val. Du bör alltså välja ett metspö som är anpassat efter dig och din typ av fiske.

Topp 4 bästa metspön 2022

1. Lineaeffe Orion metspö

Om du är ute efter det allra bästa inom metspön så är det Lineaeffe Orion du vill titta på. Det kommer i två olika varianter beroende på längden du är ute efter, ett på 700 cm och ett på 400. Det här gör det till det längsta spöet i vår lista.

I övrigt är det en väldigt prisvärd modell där du får den längd du behöver. De allra flesta modeller i vår lista har däremot bättre utbud av längder. Det här kan ge lite mer variation men det beror också på dina behov. Enda nackdelen med modellen är det höga priset jämfört med resten av spöna i vår lista, men du får en hel del kvalitet för priset.

2. Fladen Daisho metspö

Det här är det lättaste spöet i listan och troligtvis en av marknadens absolut lättaste metspön. Den väger bara 87 gram, vilket är mindre än hälften om man jämför med andra spön. Det här gäller den kortaste versionen, du får räkna med att de två längre varianterna väger lite mer.

Modellen finns tillgänglig i 360, 450 och 540 cm. Det här innebär att många vuxna, inte minst erfarna fiskare, kanske inte känner att det här är ett stadigt spö nog. Då kan du istället titta på Lineaffe Orion. Däremot så är det här spöet väldigt bra för barn. Tack vare hur lätt det är så kan ett barn också hålla i det under längre perioder utan bekymmer.

3. Happy Angler resemetspö

Metspön kan vara väldigt långa och otympliga att gå runt med, framförallt om du ska långt ut till en klippa eller något liknande. Om du gillar att fiska på sådana platser eller helt enkelt ska resa med ditt spö så kommer du vilja ha Happy Anglers metspö.

Det här teleskopmetspöet är tillverkat i glasfiber och är därför ganska lätt. Jämfört med till exempel Lineaffe Orion eller Fladen Daisho så är det här ett väldigt kompakt spö som du lätt kan gå långa sträckor med. Nackdelen är att det endast finns varianter på 300, 400 och 500 cm. Det duger däremot gott för att resa med. Det är också det billigaste spöet i vår lista.

4. DePaul Design BlackMate Composite Pro metspö

Det här är ett väldigt bra metspö som egentligen har allt du kan tänkas behöva. Det har en kolfibertopp med varselfärg och sedan en ordentlig toppögla. Det är därför också en relativt bra vikt på det, även om det såklart är tyngre än till exempel Fladen Daisho.

Spöet kommer också med ett väldigt rimligt pris och är billigare än Lineaffe Orion. Varianterna kommer i längderna 400, 500 och 600 cm.

Att tänka på vid köp av metspön

Nedan får du lite enkla råd om vad du bör tänka på innan du köper ett metspö.

Vilken längd behöver du

Fundera noga över vilken längd du behöver och är som mest bekväm med. Det ska gärna vara en ordentlig längd, men det är viktigt att det inte blir tungt för dig att hålla i.

Tänk på materialet

Det finns många olika material på spön. Kolfiber är väldigt hållbart till exempel, men det är ofta tyngre än spön i glasfiber. Fundera på vad som är viktigt för dig.

Det går att köpa vanliga spön till barn

Du behöver egentligen inte köpa ett barnspö, dessa är ofta ganska svaga. Det går bra med ett vanligt metspö som har en lämplig längd och vikt, exempelvis Fladen Daisho.

Vad krävs av bra metspön?

Ett bra metspö måste för det första vara tillräckligt långt för att inte fasta i klippor eller liknande när du sitter och fiskar. Det måste även vara ergonomiskt och skönt att hålla i. Tänk på att du oftast sitter i samma position i flera timmar när du metar. Det ska inte heller väga för mycket. En annan faktor du bör överväga är om det ska vara lätt att packa ihop eller inte. Ett metspö som inte är hopfällbart kan vara otympligt att bära med sig.

Är pris en viktig faktor?

Det finns en uppsjö av metspön på marknaden som endast kostar någon hundralapp. Dock är dessa väldigt simpla och inte lika avancerade som om du går upp ett snäpp i prisklass. Vi vill tipsa om ett spö vid namn DePaul Design BlueMate Carbon vilket är både lätthanterligt och ergonomiskt. Vi vill framförallt lyfta fram känslan på spöet som ser till att du känner även de minsta huggen utan problem. Det fungerar lika bra för nybörjaren som för den vane fiskaren. Priserna börjar på 400 kronor så det är alltså lite dyrare än många andra spön på marknaden. Dock får du vad du betalar för och det är definitivt värt de där extra hundralapparna.

Ett annat märke som vi kan rekommendera är Happy Angler som är experter på fiskegrejer. De har bland annat gett ut ett resespö som är perfekt om du måste vandra en bit, till exempel ut på en klippa. Om du behöver klättra över stenar och liknande är det väldigt olämpligt att ha med sig ett långt metspö som inte går att fälla ihop. Då är ett resespö som detta lösningen.

Glöm inte tillbehören

När du har hittat det metspö som du tycker passar dig får du inte glömma bort att köpa en passande krok och bete. Kroken ska anpassas efter den typ av fisk som du vill fiska. Olika fiskar gillar även olika beten så detta måste du också kolla upp på förhand.

]]>