Bäst i test: Bästa multirullar 2022

En multirulle har ingen haspel så som en haspelrulle har. Samtidigt får du mer kontroll över dina kast och den är lättare än andra typer av rullar. Det här innebär däremot också att multirullar sällan används av nybörjare, men det är inte komplicerat att lära sig.

Det finns många olika modeller och för att hjälpa dig att välja ut rätt modell har vi valt ut 4 av marknadens bästa multirullar. Dessa kommer i olika prisklasser och du kan läsa om deras för- och nackdelar längre ned.

Topp 4 bästa multirullarna 2022

1. Abu Garcia Revo Beast

Garcias Revo Beast 40 är en mer stabil och bastant multirulle och som är av högre kvalitet. Abu Garcia är ett välkänt märke som har en mängd olika professionella multirullar. Just den här rullen passar framförallt för gäddfiske, men den kan såklart användas även för annan fisk.

Då den är lämplig för tyngre beten så fungerar den också för till exempel gös, men även abborre. Med dess Infini-bromssystem så har den en otrolig bromskraft på hela 14 kilo. Priset är ganska genomsnittligt men den är definitivt dyrare än andra alternativ, vilket är ett problem om du aldrig använt en multirulle. Då kan du istället titta på Daiwa Tatula 100 som är mer prisvärd för nybörjare. Abu Garcia Revo Beast är istället en modell som är lämplig för vana eller erfarna fiskare.

2. Daiwa Tatula 100

Om du inte har använt multirullar tidigare så är det bäst att köra med en enklare variant. Daiwa Tatula 100 är den mest nybörjarvänliga i listan, inte minst tack vare den innovativa Zero Adjuster. Det här innebär att den är optimalt justerad redan i fabriken, så du måste inte optimera den på något vis.

Den är samtidigt en lättare modell, lite i klass med Okuma Helios SX. Nackdelen med den är att den inte klarar av överdrivet tunga beten. Använd den främst för fiske med lätta beten, eller medelviktiga sådana. Går du över till något mer avancerat eller ska fixa med något väldigt tungt bete så får du istället titta på en kraftigare modell.

3. Shimano Curado K 200

Det här är verkligen en allround-rulle som fungerar till lite vad som helst inom fiske. Den har ett stabilt Hagane-hus i aluminium som inte böjer sig när den är under ett högt tryck. Samtidigt gör det här huset att hela rullen blir ganska lätt och mer nybörjarvänlig.

SVS Infinity-kastbromssystem har 4 bromsbitar som arbetar med hjälp av centrifugalkraft och kan justeras genom en sidoplatta för enkel hantering. Modellen är som sagt en allroundmodell och är därför lämplig för många olika typer av fiskare. Nackdelen är att den inte är specialiserad på någon speciell typ av fiske eller fisk. Påminne till viss del om Okuma Helios SX och har även ett liknande pris.

Att tänka på vid köp av multirullar

Innan du köper en multirulle så är det bra att sätta sig in i vad det egentligen är och om du ens behöver en. Det är inte en rulle för alla och i många fall kanske det räcker med exempelvis en haspelrulle. Nedan kan du se bra råd om multirullar och vad du ska tänka på inför ditt köp.

Inte alla behöver multirullar

Multirullar är lämpliga för en mängd olika fiskar, bland annat gädda och abborre. Det finns däremot inte något som hindrar en från att använda multirullar för till exempel havsöringsfiske.

Den här typen av rulle är lite annorlunda än till exempel haspelrullar, så om du inte är van vid dessa så är det bra att du börjar med en nybörjarvänlig modell som Daiwa Tatula 100.

Skillnaden mellan bra och dåliga multirullar

Multirullar kan lätt bli onödigt komplicerade och tunga. Det är därför till exempel Abu Garcias Revo Beast är bra, men det gör den också svårare att använda om du inte har mycket erfarenhet.

Det viktigaste är att din multirulle är av hög kvalitet och är i ett hållbart material. Om vikten är viktig för dig så satsa istället på en tillverkad i aluminium, dessa är mycket lättare.

Kvalitet är värt pengarna

Multirullar kostar ofta mer än haspelrullar, men det är väl värt pengarna. En multirulle har helt enkelt en bättre funktion och du får mer kontroll över spö och bete. Var däremot försiktig med riktigt billiga multirullar, en del av dessa har väldigt begränsad funktion och kan vara svåra att använda på ett korrekt sätt.