Bäst i test: Bästa multirullar 2023

En multirulle har ingen haspel som en haspelrulle har. Samtidigt får du mer kontroll över dina kast och den är lättare än andra typer av rullar. Det här innebär däremot också att multirullar sällan används av nybörjare, men det är inte komplicerat att lära sig.

Multirullar ger dig möjlighet att ha större precision och kraft vid fiske av olika arter, speciellt när man fiskar med tunga beten eller kämpar med starka rovfiskar som gädda. Bästa multirullarna 2023 är designade för att ge prestanda och användarvänlighet, och det finns en multirulle för varje individuell fiskestil och situation. Med flera alternativ på marknaden från olika tillverkare, kommer vi att fokusera på de mest högpresterande och pålitliga multirullarna som finns i år.

En bra multirulle kommer att ge en smidig och kraftfull upplevelse när du fiskar, men det är även viktigt att välja en multirulle som passar dina individuella behov och mål. När vi går igenom de bästa multirullarna 2023 kommer vi att ta hänsyn till faktorer såsom pris, kvalitet, vikt, utväxling och artspecifika egenskaper, så att varje fiskare kan hitta den ultimata multirullen för sin fiskeupplevelse. Oavsett om du är ute efter en multirulle för gädda, abborre eller havsöring, kommer vi att presentera de bästa valen för varje situation och behov.

Topp 4 bästa multirullarna 2023

1. Abu Garcia Revo Beast

Garcias Revo Beast 40 är en mer stabil och bastant multirulle och som är av högre kvalitet. Abu Garcia är ett välkänt märke som har en mängd olika professionella multirullar. Just den här rullen passar framförallt för gäddfiske, men den kan såklart användas även för annan fisk.

Då den är lämplig för tyngre beten så fungerar den också för till exempel gös, men även abborre. Med dess Infini-bromssystem så har den en otrolig bromskraft på hela 14 kilo. Priset är ganska genomsnittligt men den är definitivt dyrare än andra alternativ, vilket är ett problem om du aldrig använt en multirulle. Då kan du istället titta på Daiwa Tatula 100 som är mer prisvärd för nybörjare. Abu Garcia Revo Beast är istället en modell som är lämplig för vana eller erfarna fiskare.

2. Daiwa Tatula 100

Om du inte har använt multirullar tidigare så är det bäst att köra med en enklare variant. Daiwa Tatula 100 är den mest nybörjarvänliga i listan, inte minst tack vare den innovativa Zero Adjuster. Det här innebär att den är optimalt justerad redan i fabriken, så du måste inte optimera den på något vis.

Den är samtidigt en lättare modell, lite i klass med Okuma Helios SX. Nackdelen med den är att den inte klarar av överdrivet tunga beten. Använd den främst för fiske med lätta beten, eller medelviktiga sådana. Går du över till något mer avancerat eller ska fixa med något väldigt tungt bete så får du istället titta på en kraftigare modell.

3. Shimano Curado K 200

Det här är verkligen en allround-rulle som fungerar till lite vad som helst inom fiske. Den har ett stabilt Hagane-hus i aluminium som inte böjer sig när den är under ett högt tryck. Samtidigt gör det här huset att hela rullen blir ganska lätt och mer nybörjarvänlig.

SVS Infinity-kastbromssystem har 4 bromsbitar som arbetar med hjälp av centrifugalkraft och kan justeras genom en sidoplatta för enkel hantering. Modellen är som sagt en allroundmodell och är därför lämplig för många olika typer av fiskare. Nackdelen är att den inte är specialiserad på någon speciell typ av fiske eller fisk. Påminne till viss del om Okuma Helios SX och har även ett liknande pris.

4. Daiwa Prorex XR TWS

En annan högkvalitativ modell från Daiwa är Prorex XR TWS. Denna multirulle är känd för sin pålitliga och kraftfulla prestanda och är särskilt lämplig för sportfiskare som är ute efter att fånga större byten som gädda och gös. Daiwa Prorex XR TWS kombinerar avancerade funktioner och en robust design som tål tuffa fiskeförhållanden, vilket gör den till en favorit bland många fiskare.

Att tänka på vid köp av multirullar

Innan du köper en multirulle så är det bra att sätta sig in i vad det egentligen är och om du ens behöver en. Det är inte en rulle för alla och i många fall kanske det räcker med exempelvis en haspelrulle. Nedan kan du se bra råd om multirullar och vad du ska tänka på inför ditt köp.

Inte alla behöver multirullar

Multirullar är lämpliga för en mängd olika fiskar, bland annat gädda och abborre. Det finns däremot inte något som hindrar en från att använda multirullar för till exempel havsöringsfiske.

Den här typen av rulle är lite annorlunda än till exempel haspelrullar, så om du inte är van vid dessa så är det bra att du börjar med en nybörjarvänlig modell som Daiwa Tatula 100.

Funktioner att Titta På

När du väljer den bästa multirullen för 2023 är det viktigt att beakta vissa funktioner. Dessa kommer att säkerställa att du får en rulle som är lämplig för dina fiskebehov och ger den prestanda du behöver.

För det första är vikten en viktig faktor att överväga. En lättare rulle är mindre ansträngande att använda under långa fiskepass, men det är viktigt att inte kompromissa med hållbarhet och styrka. Rullar tillverkade av aluminium ochkolfiberkropp kan erbjuda en bra balans mellan lätt vikt och hållbarhet.

Kullager är en annan viktig aspekt att titta på. Rullar med högkvalitativa kullager ger en mjukare och tystare gång, vilket är viktigt för att undvika att skrämma bort fisken. Rostfritt stål och keramiska kullager är båda utmärkta alternativ.

Multirullens utväxling eller växlad är också viktigt att tänka på. Utväxlingen bestämmer hur snabbt linan tas in och påverkar kastlängd och hastighet. En högre utväxling innebär en snabbare linintagning, medan en lägre utväxling kan ge bättre kraft vid tunga beten eller vid användning av stora spön.

Bromsar är avgörande för att styra rullen under kast och påverka din linas hastighet och kontroll. Det finns två huvudsakliga typer av bromssystem: magnetiska och centrifugala. Magnetiska bromsar är oftast enklare att justera och mer användarvänliga, medan centrifugala bromsar ger en mer kraftfull och exakt bromsning.

Linkapacitet bör också tas i beaktande när du väljer en multirulle. En större linkapacitet ger dig möjlighet att fiska med tyngre linor och på djupare vatten. Däremot kan en rulle med mindre linkapacitet vara lättare och mer lämplig för korta och snabbare kast.

Slutligen är dragkraft ett viktigt mått på rullens prestanda och hur mycket vikt som kan lindas in. En högre dragkraft innebär att rullen kan hantera större och tyngre fisk, medan en rulle med lägre dragkraft är mer lämplig för mindre och lättare byten. För att få bästa möjliga dragkraft bör du leta efter en rulle med högkvalitativa material som rostfritt stål och kolfiberkropp, som kan ge optimal styrka och hållbarhet.

Skillnaden mellan bra och dåliga multirullar

Multirullar kan lätt bli onödigt komplicerade och tunga. Det är därför till exempel Abu Garcias Revo Beast är bra, men det gör den också svårare att använda om du inte har mycket erfarenhet.

Det viktigaste är att din multirulle är av hög kvalitet och är i ett hållbart material. Om vikten är viktig för dig så satsa istället på en tillverkad i aluminium, dessa är mycket lättare.

Kvalitet är värt pengarna

Multirullar kostar ofta mer än haspelrullar, men det är väl värt pengarna. En multirulle har helt enkelt en bättre funktion och du får mer kontroll över spö och bete. Var däremot försiktig med riktigt billiga multirullar, en del av dessa har väldigt begränsad funktion och kan vara svåra att använda på ett korrekt sätt.

Innovativa Bromssystem

Multirullar har utvecklats mycket och det finns nu flera innovativa bromssystem som gör fiskeupplevelsen mycket bättre för sportfiskare.

Magnetiska bromsar, även kända som magnetbroms, erbjuder en enhetlig bromskraft som kan varieras i styrka för att möta kraven för olika typer av fiske. Detta system är både kraftfullt och enkelt att justera, vilket gör det attraktivt för både nybörjare och mer erfarna sportfiskare.

En annan populär typ av bromssystem är centrifugalbromsen. Denna teknik erbjuder en mer effektiv kraftöverföring mellan rullens axel och bromsens yttersida, vilket leder till optimal bromskraft. Detta system är särskilt användbart för långa kast och för att dämpa kastmomentet snabbt.

För saltvattenfiske är det viktigt att välja en multirulle som har korrosionsbeständiga bromsar. Saltvatten kan skada både inre och yttre komponenter i bromssystemet, så det är viktigt att se till att rullen är lämplig för den här typen av miljö. Det finns flera varumärken som satsar på att utveckla bromssystem med material som står emot korrosion från saltvatten för att säkerställa en längre livslängd för produkterna.

Rätt Rulle för Dina Fisketekniker

Att välja rätt multirulle är viktigt för att anpassa sig till olika fisketekniker och att fånga de bästa fiskarna. Här är några tips om multirullar att tänka på när du fiskar efter gädda, abborre och använder dig av olika beten som jerkbaits och crankbaits.

När det gäller gäddfiske är det rekommenderat att använda en robust och kraftig multirulle som klarar av att hantera stora och starka fiskar som gädda. Abu Garcia Revo Beast är en multirulle som anses vara bästa valet för gäddfiske, tack vare sin lätta vikt och högkvalitativa kullager.

För abborrfiske är det viktigt att ha en rulle med hög precision och känslighet för att kunna känna bettet och hantera lätta beten. Abu Garcia Revo Beast X är en lämplig multirulle för abborrfiske. Den är utrustad med en effektiv bromskraft och låg profil som ger bra grepp.

Nybörjare eller Avancerade Fiske?

När det kommer till att köpa multirulle för fiske, är det viktigt att ta hänsyn till både nybörjare och avancerade fiskare. Valet av multirulle kan variera beroende på dina färdigheter och erfarenheter.

För nybörjare är det rekommenderat att överväga haspelrulle. En haspelrulle är en enklare och mer användarvänlig typ av rulle som är bra för dem som precis börjar fiska. Haspelrullar är utmärkta för att lära sig grunderna i fisketeknik och för att vänja sig vid utrustningen. De är även lämpliga för mer erfarna fiskare som vill ha en lättanvänd och pålitlig rulle.

För de mer avancerade fiskarna finns det lågprofilrulle eller low profile-rullar. Dessa rullar är lite mer avancerade och kräver mer teknik vid användning. Lågprofilrullar är ofta lättare och ger bättre känsla vid kastning och invevning. De kräver dock mer precision och erfarenhet för att undvika trassel och problem under fiske.

Några av de bästa multirullarna för 2023 inkluderar:

 • Shimano Curado 300: Bäst i test för mångsidighet och prestanda
 • 13 Fishing Concept A3: Bästa mångfunktionella multirulle
 • Daiwa Tatula: Bästa multirulle för gädda
 • Abu Garcia Revo Beast X: Bästa multirulle för abborre

Så när du letar efter en ny multirulle, tänk på din erfarenhetsnivå och vilken typ av rulle som skulle passa dig bäst. En haspelrulle är bra för nybörjare och de som vill ha en enkel rulle, medan en lågprofilrulle ger mer kontrol, men kräver mer erfarenhet. Ta dig tid att jämföra olika modeller och läs recensioner för att hitta den bästa multirullen för dina behov.

För och Nackdelar med Multirullar jämfört med Haspelrullar

När det kommer till att välja den bästa multirullen för 2023 är det viktigt att förstå fördelarna och nackdelarna jämfört med haspelrullar. Båda typerna av fiskerullar har sina egna unika egenskaper som gör dem mer lämpliga för vissa fiskeförhållanden och tekniker.

Fördelar med multirullar:

 • Multirullar är oftast mer kraftfulla än haspelrullar, vilket gör dem idealiska för att hantera större beten och fiskar.
 • De har en sluten design som minskar risken för att smuts och vatten kommer in i rullen, vilket kan leda till bättre hållbarhet och prestanda över tid.
 • Många multirullar har även linbroms, vilket ger bättre kontroll vid utkast och drillning av fisk.

Nackdelar med multirullar:

 • Multirullar kan vara svårare att lära sig och bemästra, särskilt för nybörjare, eftersom de kräver mer finmotorik för att undvika trassel vid utkast.
 • De är oftast tyngre än haspelrullar, vilket kan göra dem mindre komfortabla att använda under långa fiskepass.

Fördelar med haspelrullar:

 • Haspelrullar är lätta att använda och lära sig, vilket gör dem till ett bra val för nybörjare och för dem som föredrar en enklare fiskeupplevelse.
 • De är också lättare än multirullar, vilket kan göra dem bekvämare att använda under längre perioder.
 • Haspelrullar är oftast billigare än multirullar, vilket kan göra dem mer tillgängliga för alla budgetar.

Nackdelar med haspelrullar:

 • Dessa rullar är vanligtvis inte lika kraftfulla som multirullar, vilket gör dem mindre lämpade för att hantera större beten och fiskar.
 • Designen på haspelrullar gör dem mer utsatta för smuts och vatten, vilket kan påverka deras prestanda och hållbarhet över tid.

I slutändan är valet mellan multirullar och haspelrullar en fråga om personlig preferens och vilken typ av fiske du planerar att göra. Ta hänsyn till dessa för- och nackdelar för att fatta det bästa beslutet för dina fiskebehov.

Köpguide för Bästa Multirulle 2023

När du ska välja den bästa multirullen 2023 är det viktigt att tänka på några grundläggande faktorer. Här är en köpguide för att hjälpa dig välja bästa multirulle 2023:

Vikt: Det kan vara en fördel att välja en lätt multirulle, då detta gör den mer bekväm att använda under längre fiskepass. Abu Garcia Revo Beast är ett exempel på en lätt multirulle, med en vikt på endast 196 gram.

Kullager: Kvalitativa kullager är viktiga för en multirulle, eftersom de avgör hur smidigt rullen kommer att fungera. Se till att välja en rulle med högkvalitativa kullager för bästa prestanda.

Användningsområde: Beroende på vilken typ av fisk du mestadels kommer att fiska efter, kan du behöva en multirulle med olika egenskaper. Några exempel på bra multirullar för olika fiskarter inkluderar:

 • Gädda: Abu Garcia Revo Beast och Daiwa Tatula
 • Abborre: Abu Garcia Revo Beast X och Shimano Curado 300

Storlek: Multirullens storlek är viktig att ta hänsyn till beroende på vilka fiskar och metoder du främst kommer att använda den för. En Revo Beast 40 kan exempelvis fungera för både gädda och större fiskar.

Pris: Hitta en multirulle som passar din budget. Det finns både budgetalternativ och dyrare modeller, beroende på vilka funktioner och egenskaper du värdesätter mest. Jämför priser och recensioner för att hitta bästa multirullen för dina behov.

Genom att följa dessa steg i vår köpguide kommer du att ha en bättre förståelse för vad du bör leta efter när du vill hitta den bästa multirullen 2023. Lycka till med ditt val!

Vanliga frågor

Vilka rullar ger längsta kast?

Multirullar med låg friktion och ett väl avvägt bromssystem, som Shimano Curado 300 och Daiwa Tatula, ger ofta längre kast med bättre precision. Kullagren och linföringens utformning spelar också en stor roll när det gäller att uppnå längre kast.

Vilka utväxlingar är föredragna för multirullar?

Utväxlingen för multirullar varierar beroende på fiskestil och fiskart. För snabbhet och kraft, som vid jerkbait-fiske, är utväxlingar mellan 6,3:1 och 8,5:1 vanliga. För långsam fisketeknik, som vid crankbait-fiske, kan utväxlingar mellan 5,4:1 och 6,2:1 vara mer lämpliga.

Hur väljer man rätt storlek på multirulle?

Storleken på multirullen beror på linens tjocklek och kapacitet, samt vilken fiskestil och fiskart du fiskar efter. För lättare fiske efter abborre och gös kan en mindre multirulle som Abu Garcia Revo Beast X vara lämplig. För tyngre fiske, som efter gädda eller storlax, kan en större multirulle som Shimano Curado 300 vara mer passande.

Vilka märken dominerar multirulle-marknaden?

Märken som dominerar multirulle-marknaden inkluderar Shimano, Daiwa, Abu Garcia och 13 Fishing. Dessa märken är kända för att tillverka högkvalitativa och prisvärda multirullar för olika fiskestilar och användningsområden.

Hur mycket kostar en högkvalitativ multirulle?

Priset på en högkvalitativ multirulle varierar, men du kan förvänta dig att betala mellan 1000 och 5000 SEK för en välrenommerad modell. Dyrare multirullar erbjuder vanligtvis bättre prestanda, hållbarhet och funktioner som gör dem mer användarvänliga och mångsidiga.