teleskopspö

Bästa teleskopspöt 2023 – Bäst i test

Teleskopspö är smidiga då dessa inte tar upp lika mycket plats. Ofta handlar det om haspelspön, men det finns också en del andra typer av fiskespön som också räknas som teleskospön. Det finns modeller för alla prisklasser och det behöver inte bli dyrt, men det finns samtidigt några riktigt fina modeller om man går upp i priset.

Nedan kan du läsa mer om teleskopspön och vilka som är marknadens bästa. Vi har totalt valt ut fyra som är av riktigt hög kvalitet och som erbjuder dig ett bra fiskespö som samtidigt inte tar upp mycket plats.

Ytterligare tips

  • Tänk på att välja ett teleskopspö som passar din fiskemetod och dina preferenser.
  • Fundera på om du vill ha ett komplett fiskeset eller om du redan har en rulle att använda.
  • Kolla upp vilken dragvikt som rekommenderas för det teleskopspö du är intresserad av.

Topp 4 bästa teleskopspön 2023

abumatic-teleskop

1. Abumatic Vildmark fiskeset med inkapslad rulle

Abumatic Vildmark är ett set, så inget för dig som redan har rulle. Däremot är det perfekt för vardagsfiskaren. Det är otroligt smidigt och ger dig mycket för pengarna. Utöver det smidiga resespöt så får du också rulle och lina. Det här är egentligen allt du behöver för att ta med dig på resan, allt du behöver är drag och eventuellt bete, sedan är du redo att köra.

I övrigt så är spöt inte överdrivet märkvärdigt men Abumatic kommer med god kvalitet så det är en resemodell som du kommer att kunna använda länge. När du har teleskopspöt utfällt så är det på 180 cm, vilket duger för de allra flesta fiskare.

2. Patriot Ambidex Trekker

Patriot Ambidex Trekker är ett väldigt praktiskt och högkvalitativt haspelspö. Det är samtidigt väldigt litet tack vare teleskopformatet. Spöt kommer med ett handtag i kork så det är också ett väldigt snyggt spö.

Till skillnad från andra teleskopspön i listan så har denna extra starka fogar, vilket gör att spöt har en starkare design och inte går sönder lika enkelt. Samtidigt så slår in delarna i spöringarna tack vare denna innovativa design. Den är samtidigt dyrare än till exempel budgetmodellen Fladen Universal Tele som vi går igenom längre ned, men du får mycket för pengarna. Kommer i längderna 180 cm, 210 cm och 240 cm.

Det här är därför ett otroligt bra val för den som ställer lite högre krav på sitt fiskespö. Om du hellre vill ha ett helt fiskespö med likvärdig kvalitet så kan det vara värt att titta på Abumatic Vildmarks fiskeset, vår testvinnare.

3. Fladen Universal Tele haspelspö

Fladen Universal Tele är ett väldigt grundläggande fiskespö. Det kommer utan specialfunktioner, men det är ett bra teleskopspö så det är ett otroligt bra val om du vill ha ett billigt fiskespö att ta med dig på resan. Det är också en av listans minsta modeller när det är ihoptryckt. Det finns tre olika modeller att välja bland, en på 240 cm, en på 270 cm och slutligen en på 300 cm.

Det här är alltså egentligen ett ganska långt spö, men när du har tryckt ihop det så blir modellerna väldigt små. Transportlängden är på 58 cm, 63 cm och 60 cm. Det här är därför väldigt bra för resan om du bara vill ha ett enkelt spö utan onödigt avancerade funktioner. Passar därför också väldigt bra för amatörfiskare som vill ha ett fiskespö som är lätt att bära och transportera.

4. Daiwa Minispin teleskopspö

Daiwa Minispin teleskopspö är ganska likt Fladen Universal när det gäller dess enkelhet. Det är ett riktigt budgetspö där tanken är att det ska vara lätt att transportera och ta med sig på resan. Även här får du alltså inga avancerade funktioner eller egenskaper, men det är ett billigt och smidigt spö. Det fungerar också för drag på allt mellan 5 och 40 gram, så det duger till det allra mesta, men är framförallt lämpat för spinnfiske men duger troligtvis också för jigg.

Har du högre krav på funktion så kan det här spöt däremot vara lite väl simpelt. Designen är däremot bra och ganska greppvänlig. Den kommer också i tre olika storlekar där du kan välja mellan 180 cm, 210 cm och 240 cm. Tänk på att den rekommenderade dragvikten påverkas av vilken modell du väljer, så välj ett längre spö om du ska ha tyngre drag.

Priset är nära Flande Universal så båda dessa är väldigt bra val för den som är ute efter budget.

Att tänka på vid köp av teleskopspö

Innan du köper ett teleskopspö så är det bra att tänka på vilka krav du ställer på ditt spö. Annars finns risken att du blir missnöjd med ditt val och sedan måste köpa ett annat.

Viktigt med kvalitet

Teleskopspön köper man i första hand för att ha ett spö som man enkelt kan transportera och ta med sig på resor. Det är därför viktigt bra starka fogar och i allmänhet bra kvalitet, annars kan dessa gå sönder ganska enkelt med vanligt slitage. Patriot Ambidex Trekker är därför otroligt bra tack vare dess extra starka fogar.

Tänk på dragvikten

Teleskopspön kan komma i lite olika storlekar och det är viktigt att du tänker på detta då det påverkar den rekommenderade dragvikten. Har du tyngre drag så bör du då köpa ett lite längre spö.

Ska ett barn använda teleskopspöt

Teleskopspön är ganska enkla för barn att använda men det är viktigt att du tänker på spöts längd. För mindre barn så kan det ofta vara smidigt med exempelvis Abumatic Vildmarks fiskeset då det kommer med en komplett rulle och lina, samtidigt som det är på 180 cm vilket är en lagom längd för många barn. Se även fiskespö barn.

Sammanfattning

Teleskopspön är fiskespön som är smidiga att ta med sig då de inte tar upp lika mycket plats. Ofta handlar det om haspelspön, men det finns också andra typer av fiskespön som också räknas som teleskospön. Det finns modeller för alla prisklasser och det behöver inte bli dyrt, men det finns samtidigt några riktigt fina modeller om man går upp i priset.

Det är viktigt att välja ett teleskopspö som passar din fiskemetod och dina preferenser. Fundera på om du vill ha ett komplett fiskeset eller om du redan har en rulle att använda. Kolla upp vilken dragvikt som rekommenderas för det teleskopspö du är intresserad av.

Vi har valt ut de fyra bästa teleskopspöna för 2023 som är av hög kvalitet och som erbjuder dig ett bra fiskespö som samtidigt inte tar upp mycket plats.

Innan du köper ett teleskopspö så är det bra att tänka på vilka krav du ställer på ditt spö. Det är viktigt med kvalitet då teleskopspön kan gå sönder ganska enkelt med vanligt slitage. Det är också viktigt att tänka på spöts längd, vilken påverkar den rekommenderade dragvikten.

För mindre barn kan det vara smidigt med exempelvis Abumatic Vildmarks fiskeset då det kommer med en komplett rulle och lina, samtidigt som det är på 180 cm vilket är en lagom längd för många barn. Fundera också på transportlängden och välj ett spö som passar bäst för dina resor och hur du ska transportera spöt.