Det är viktigt att ha bra fiskekläder. De ska tåla fukt och kyla, men också kunna transportera bort fukten från kroppen utan att ta in mer fukt. Eftersom regn är ett mycket bra fiskeväder så lär du vara ute en del i regnet om du blir inbiten sportfiskare. Därför är det viktigt med bra kläder som står emot regn. Se till att hålen, till exempel vid knappar och dragkedjor, är tätade. Det kan också blåsa en del vid kusten eller vart du nu fiskar, så vindtäta kläder är inte helt fel. Det kan vara bra att ha innerfickor i kläderna så man kan ha med sig mobil, GPS, karta eller vad som nu kan behövas.

Det är i huvudsak ytterkläderna som är viktiga. Men även vad du har under är av betydelse. Ett underställ, kanske i ull, är ett bra val eftersom du då håller dig varm och torr. Även sköna sockar och ett par stövlar är viktigt, för om du blir blöt om fötterna så lär du förr eller senare dra på dig en förkylning. På huvudet kan det vara bra att ha en keps eller hatt om det inte är väder för mössa. Detta för att skydda huvudet från blåst, regn och kyla.

Färgen på kläderna är inte så viktiga om du står vid strandkanten. Men du bör inte ha alltför skrikiga färger utan försök passa in i naturen. Tänk också på att du kan störa fisken om du har alltför prassliga kläder eller knarriga kängor. Se till att impregnera och ta hand om såväl kläder och stövlar så de håller så länge som möjligt. Vid flugfiske kan ett par vadarstövlar vara en bra investering. Om du ska stå vid strandkanten är det risk att linor och drag fastnar i träd och buskar. Med vadarstövlar kan du stå i ån eller sjön och då kommer du bort från träden. Även om du håller på med kastfiske eller annan slags fiske så kan ett par vadarstövlar vara bra att ha.

]]>