När man fiskar med spö så använder man sig av en rulle. Rullen är en sorts behållare för fiske linan och den monterar man fast på nederdelen av fiskespöet. Man ser snabbt och det är enkelt även som nybörjare att se vart rullen ska sitta på spöet. Om man tittar på nederdelen av spöet så finns det två hack och det brukar finnas ett handtag under och över hacken. Man sätter fast rullen och skruvar fast den. Linan ligger upplindad inuti det så kallade rullhuset på spolen, som kommer lindas upp lätt när du kastar. Den kan sedan enkelt lindas tillbaka på spolen med en vev.

De någorlunda moderna fiskerullarna lägger upp linan så att den blir korsvis, det här gör man för att linan inte ska skära in i det inre lagret. Nästan alla sorters fiskerullar har en sorts broms som fungerar så att den matar ut linan innan den går av. Det är väldigt användbart alla fall du får en stor fisk. Den här bromsen kommer inte att påverka fisket på något sätt. Det är även vanligt att rullarna har en urkopplingsbar backspärr.

Det finns väldigt många olika rullar multirullar, vertikalrullar, haspelrullar, havsfiskerullar, trollingrullar, inkapslade rullar, baitrunners och flugfiskerullar.

Haspelrulle

Den vanligaste förekommande rullen är haspelrulle. Haspelrullen har en bygel som man kan fälla upp och ner. När du ska kasta så tar du och fäller upp bygeln och sedan släpper man linan mitt i kastet. När du har gjort det är det bara att börja veva och då kommer bygeln slås tillbaka och man kommer veva tillbaka linan och betet. Linan kommer att läggas tillbaka runt spolen medan du vevar in. På de vanligaste haspelrullarna kan du flytta veven från vänster till höger sida. Det är gjort för att både vänster- och högerhänta kan fiska med samma haspelrulle. Annars skulle man vara tvungna att köpa flera rullar om du skulle exempelviss dela rulle med någon. Haspelrullar är utrustade med en så kallad slirbroms och den ger ut linan när fisken försöker rusa iväg, detta används för att fisken inte ska lossna.

Multirulle

Som nybörjare är det lättare att börja med en multirulle istället för att gå på en haspelrulle direkt. Därför att rullen är frikopplad vilket kommer att göra att spolen löper mer friktionsfritt. Det är lättare att kunna kasta långa kast och att hantera tunga beten.

Multirullare även kallade multiplikatorrulle, spinnrulle och bait casting reel, är en den typ av fiskerullar som används främst vid sportfiske ofta gäddfiske eller havsfiske. När man använder en multirulle så använder man sig av ett spinnfiskespö. Linan i en multirullare är upprullad på en horisontell spole och den här spolen kan avlägsnas från rullhuset. Horisontal menas att den är vågrät, liggande och går från vänster till höger eller tvärtom. Rullen har en linförare som alltid ser till att linan läggs upp jämt och korsvis, för att kunna förhindra att det yttre lagret skär in i det inre lagret.

När du kastar så kommer rullen att frikoppla spolen med ett reglage, sedan håller du fast spolen med tummen. När du kastar lyfter du tummen från spolen det gör att spolen kommer att spinna fritt. Under kastet så kommer spolen snurra snabbare än linan som dras ut p.g.a det kan det bli överslag och då får du lintrassel som kan komma att kosta mycket fiskelina. För att hindra det här har multirullar ett antal bromssystem som ska hindra överslag. Men denna broms kommer bara vara aktiv så länge som betet drar ut fiskelinan. Så när du kastar måste du tänka på att snabbt sätta fast tummen på spolen igen, när betet träffar vattenytan. På alla rullar kan du justera bromsverkan. För att kunna kasta så långt som möjligt ska bromsverkan vara låg ställd. Du kommer att få justera bromsen beroende på vikten och luftmotståndet på ditt bete. Rekommenderat är att du alltid börjar med att ställa bromsen för hårt och sedan lossa den stegvis.

Flugrulle

Flugrulle används inom flugfiske och rullens främsta uppgift är att magasinera linan och att användas vid drilling vid större fisk. Flugrullar är ofta runda till formen de är utrustade med ett eller två handtag som man vevar med. När man vrider veven ett varv har även spolen snurrat ett varv.

Flugrullar har som regel att inte vara utväxlade 1:1 men det finns även flugrullar med utväxling men dem är väldigt klumpiga. Det har också tillverkats automatiska flugrullar där man använder sig av en fjäder som spänns när man drar ut lina från spolen. Det finns också en spak som sedan kan spola tillbaka all lina med hjälp av fjädern. De automatiska flugrullorna används inte heller särskilt ofta eftersom även dem känns klumpiga och kan bli för tunga. Det är även lätt att råka utlösa fjädern av misstag

]]>