Om du vill prova på att fiska så krävs en fiskeutrustning. Beroende på vilken slags fiske man vill hålla på med så varierar förstås fiskeutrustningens uppsättning, men basen i fiskeutrustningen är ett fiskespö, en fiskerulle, fiskelina och förstås beten av varierande slag. När det gäller fiskespön så finns det en mängd olika att välja bland, beroende på vilken slags fisk man vill fånga. Fiskespön har gått från att vara en avhuggen och täljd trädgren till att innefatta en hel industri. Dagens fiskespön är ofta tillverkade av kolfiber eller titanium för att väga så lite som möjligt. En del spön böjer sig på mitten vid napp, andra böjer sig längst ut och en del spön böjer sig helt när de får lite motstånd. Om du bara vill prova på att fiska så rekommenderas inte att du köper de allra dyraste och värsta spöna utan det räcker gott med ett enklare. Ett vanligt kastspö kan räcka långt. Det kan du använda dig av i såväl insjöar som vid kust och hav, även om det inte är bastant nog att klara de tyngsta fiskarna längs kusten.

Flugfiskespö

Ett flugfiskespö används förstås till flugfiske. Vid flugfiske är det mestadels lax man vill fånga. Ett flugfiskespö är väldigt långt, men väger nästan ingenting. Man använder en speciell typ av fiskelina vid flugfiske, en så kallad flytlina.

Pimpelspö

Att pimpla är ett speciellt sätt att fiska. Det gör man när det är vinter och isen ligger tjock över sjön. Det är rofyllt att sitta i solskenet en kall vinterdag och pimpla. Man borrar ett hål i isen och pimplar ner genom hålet. Man kan fånga många olika sorters fisk med ett pimpelspö. Det finns olika storlekar på pimpelspön, beroende på vilka fiskar man vill fånga.

Havsspö

Om man fiskar längs kusten använder man sig ibland av ett havsspö eller ett kustspö. Detta spö är långt och stabilt eftersom de fiskar som finns ute vid kusten och i havet är större än insjöfiskar och fiskar i åar och älvar.

Båtspö

Om man vill fiska från en båt krävs ett kort, men mycket bastant fiskespö. Man använder sig av en tyngd, en så kallad pilk och med hjälp av den så glider linan och kroken nedåt. Därefter är det bara att vänta på att det ska nappa.

Kastspö

När du fiskar i insjöar så är det framförallt kastspön som används. Du kan fånga alla slags större fiskar med ett kastspö. Du kastar ut linan och draget till de ställen på sjön där du tror att fisken ligger och lurar. Sedan vevar du in linan igen och förhoppningsvis då med en fisk på kroken. Om man använder sig av ett så kallat skeddrag är det bra att låta draget sjunka något innan man börjar veva, medan man med andra typer av drag kan börja veva med en gång.

Metspö

De allra flesta har metat någon gång i sitt liv. Alla kan fiska med ett metspö, det är hur enkelt som helst. Spöet är en lång pinne och längst ut på pinnen sitter en lina. I slutet av linan finns en krok och där sätter du en mask. Sedan är det bara att sitta i lugn och ro på bryggan eller i båten och vänta på att få napp. Man kan också ha ett litet flöte på linan. Detta försvinner ner under ytan när man får napp och på så sätt ser man när det nappar. Många erfarna sportfiskare har ett metspö riggat även när de under tiden fiskar med ett kastspö eller liknande. Barn brukar tycka att det är roligt att meta då det är enkelt och spännande att sitta på bryggan och titta ner på fisken i vattnet i väntan på det åtråvärda nappet.

]]>