Tänk dig få en 20-kilosgädda! Det är inte helt omöjligt att som fiskare få en stor gädda, då den är mycket populär – och är den dominerande – sötvattensfisk och rovfisken som finns i Östersjön och i alla större vatten.  Till skillnad till abborren är gäddan en kallvattensfisk och är mest mottaglig för fiskning på kvällar eller tidigt på morgonen.

Gäddan är en väldigt populär sportfisk då man kan få kämpa ordenligt för att få upp den. Gäddan finns i hela Sverige med undantag från fjällen där den har hittats några enstaka gånger. Gäddan går att hitta i alla sorters sjöar varma och kalla. Den föredrar grunda vikar och sund med lugna vatten. Gäddor lever ensamma och hittar gärna egna revir där den håller sig till. Gäddan äter alla sorters fiskar även sin egen art. Den kan även äta djur som ormar, grodor, fågelungar och andra djur som den får tag på i vattnet. Sportfiskare fångar gäddan med kast- eller spinnspö.

Gäddan är en av Sveriges mest ekonomiska fiskar och även i andra europeiska länder. I Sverige är livslängden runt 16 år medan i Finland är det 33 år och i England 30 år. I Sverige kan en gädda bli 1,43 m lång och väga upp till 31,5 kg i Stockholmsskärgård, annars brukar den bli upp mot 20 kg. Det är bara honorna som blir riktigt stora, den största gäddan som har rapporterats i Sverige har varit 150cm lång, vägt 35kg och 30 år gammal.

]]>