Utrusta dig inför din fisketur

För att fiska krävs det att man har tillgång till en fiskeutrustning. Den kan vara väldigt enkel, med bara ett fåtal fisketillbehör, eller väldigt avancerad med ett tiotal olika slags fiskespön och mängder av fiskelinor, drag och fiskerullar. Du väljer fisketillbehör utifrån vilken fisk du vill fånga och även utifrån vart du vill fiska (hav, insjöar, åar, älvar). För fiske från båt, pimpelfiske och flugfiske krävs förstås speciella fisketillbehör. Men för dig som är nybörjare krävs inte några specialtillbehör utan det brukar funka med allroundgrejer.

Fiskespön

Beroende på vad du vill fiska så finns en mängd olika slags fiskespön. Den allra äldsta varianten av fiskespö är metspöet. Det är egentligen bara en pinne med lina, krok, agn och eventuellt ett flöte på. De flesta har provat på att meta någon gång i sitt liv. Att pimpla påminner om att meta. Man har ett pimpelspö med lina, krok och agn. Det som skiljer pimpelfiske från metning är förstås att det också krävs en isborr att göra hål i isen med.

Fiskerullar

Vid till exempel kastfiske och flugfiske används en fiskerulle. Det finns tre varianter av fiskerullar; flugfiskerulle, spinnrulle och haspelrulle. Haspelrulle är bland de vanligaste fiskerullarna. När man fiskar med en haspelrulle så fäller man upp en bygel innan man kastar. Mitt i kastet släpper man linan och börjar veva. Då fälls bygeln ned igen och linan vevas in på rullen igen. Både höger- och vänsterhänta kan använda en haspelrulle. FiskelinaFiskelinan är en viktig komponent. Man använder olika tjocklek på linan beroende på vilken fisk man vill fånga. Det finns i stort sett två olika sorters linor, nylonlina och flätlina. Nylonlinan finns i storlekar från 0,05 mm till 3 millimeter. Flätlinan har blivit mer populär på senare tid. Den töjer sig inte när man sträcker den och den ger mer närkontakt med fisken vilket kan ge en mer direkt känsla. 

Fiskedrag

Fiskedraget är själva kroken som ska fånga fisken. Det är också det som lockar till sig fisken. Det finns massor, massor av olika slags drag. Genom olika färger, former och storlekar lockar de till sig och fångar olika slags fiskar. Du väljer därför drag mycket beroende på vilken typ av fisk du vill fånga. Några exempel på drag är:

  • wobbler – ser ut som en fisk, används till t ex gäddor
  • skeddrag – platta och glänsande drag, allrounddrag
  • spinnare – en sked som snurrar runt kroken för att fiskarna ska lockas av rörelsen
  • fluga – används vid flugfiske av lax, har fjädrar och ska imitera insekter eller flugor
  • gigg – en vanlig krok med en gummimask på, används ofta vid pimpelfiske

Fiskekläder

Bra fiskekläder ska vara anpassade till väder och terräng. De ska tåla såväl värme som kyla, såväl vind som väta. Om du fiskar mycket kan det vara bra att ha några olika uppsättningar så du kan anpassa efter väder och var du ska fiska någonstans. Det är viktigt att du inte blir kall och blöt. Det är bra också om kläderna ser till att fukt transporteras bort från kroppen utan att samtidigt släppa in mer fukt. En vanlig regnrock kan vara bra att ha. Om du vill hålla på med flugfiske så är ett par vadarstövlar nästan ett måste.

]]>