vadarbyxor

Vadarbyxor: bÀst i test 2023

Vadarbyxor Àr ett viktigt och nÀstan oumbÀrligt tillbehör för entusiastiska fiskare, jÀgare och fÄgelskÄdare. Dessa byxor hjÀlper till att hÄlla anvÀndaren torr i vÄta och krÀvande miljöer och underlÀttar för att komma Ät svÄrÄtkomliga platser. BÀst i test 2023 Àr en sammanstÀllning av marknadens bÀsta vadarbyxor, som hjÀlper dig att hitta rÀtt produkt för just dina behov.

I Ärets bÀst i test 2023 hittar vi vadarbyxor i en rad olika modeller och material, allt frÄn neopren till luftiga och andningsbara lösningar. Det Àr viktigt att vÀlja rÀtt byxa för att fÄ bÀsta möjliga upplevelse och komfort. Oavsett vilken prisklass och typ av vadarbyxa du söker, kan du vara sÀker pÄ att vÄrt bÀst i test ger dig en tydlig och klar bild av vilka alternativ du har att vÀlja mellan.

Vadarbyxor snabbinfo

💩 Torra och varma âœ”ïžđŸ§” RĂ€tt material ✔
👖 RĂ€tt lĂ€ngd âœ”ïžđŸ·ïž Bra pris ✔

Är du pĂ„ jakt efter nya vadarbyxor? I denna guide kommer vi guida dig igenom marknadens bĂ€sta vadarbyxor och sedan följa upp med en köpguide sĂ„ att du kan köpa rĂ€tt vadarbyxa för just dig.

Enkelt förklarat skulle man kunna sÀga att vadarbyxor Àr en slags vadarstövlar som övergÄr till att bli en hÀngselförsedd byxa.

Åtminstone var de tidigaste modellerna sĂ„dana. Nuförtiden kan du ocksĂ„ köpa en vadarbyxa separat och kombinera denna med ett par vadarskor.

Bra vadarbyxor ska ocksÄ se till att du stÄr stadigt i strömmande vatten, sÄ ett bra grepp Àr jÀtteviktigt.

Topp 5 bÀsta vadarbyxor 2023

1. đŸ„‡ Norfin Pilot Bootfoot vadarbyxor med stövlar

vadarbyxor norfin pilot

Norfin Àr ett vÀldigt högkvalitativt mÀrke och deras Pilot Bootfoot vadarbyxor Àr toppkvalitet rakt igenom.

Stövlarna Àr varma och sköna, tack vare sitt foder i Neopren. Helt klart en livrÀddare om du skall stÄ i kallt vatten en lÀngre period. Speciellt i vÄra svenska vatten Àr detta sÄklart klockrent. Dessutom extremt bra grepp i sulan. Viktigt!

Fyra lager polyester med vÀldigt fÄ sömmar gör dem varma och sköna. HÀngslena Àr naturligtvis justerbara. Undertecknad, som normalt drar vanlig Large provade en XL och det var inga problem.

Slutligen, bland det viktigaste efter vÀrmen. Fickorna. MÄnga vadarbyxor vi har provat har varit helt ok men haft vÀldigt smÄ fickor. Irriterande. Norfin Pilot har tillrÀckligt med fickor.

Den stora bröstfickan rymmer bÄde betesaskar och en Morakniv utan problem och utan att det kÀnns knöligt. Den smarta innerfickan Àr tÀnkt för plÄnbok och mobil och bÄda fickorna Àr sjÀlvfallet vattentÀta.

Sammanfattningsvis Àr detta vadarbyxornas Rolls Royce, men smakar det sÄ kostar det. Testets överlÀgset bÀsta vadarbyxa, men ocksÄ dyrast. Kvaliteten Àr mycket bra, sÄ i det lÄnga loppet Àr det ÀndÄ en bra investering.

Köp om du har rÄd Àr vÄr rekommendation!

2. Norfin Whitewater vadarbyxor

De hÀr vadarbyxorna Àr lillebrors-modellen till Pilot. I förhÄllande till storebror bestÄr Whitewater inte av fyra, utan tre lager polyester. JÀmförelsevis kanske ingen jÀtteskillnad, men om du skall stÄ lÀnge kan det göra skillnad. Konstruktionen hÄller dig dock bÄde torr och varm lÄnga perioder.

Strumporna Àr i PVC, ett otroligt starkt och varmt material. Stövlar medföljer inte, utan köps separat.

Dessa vadarbyxor Àr med andra ord perfekt för mÄnga uppgifter som ska utföras i vatten, men det gÀller att fundera pÄ hur kallt vattnet kommer att vara.

Priset Àr i den högre klassen men för pengarna fÄr du Norfin-kvalitet, en garanti för att de kommer hÄlla lÀnge.

För en budgetmodell kan du titta pÄ Happy Angler eller Daiwa, bÄda gÄr vi igenom lÀngre ned.

3. Happy Angler vadarbyxor

Happy Anglers egna vadarbyxor kommer med byxor i 70 denier nylon. Det hÀr gör byxorna vattentÀta och slitstarka, samtidigt som det gör dem varmare Àn andra alternativ i listan. Stövlarna ger dig ocksÄ ett bra grepp sÄ du kan anvÀnda dessa till allt frÄn jakt och fiske till arbeten vid bryggor dÀr du kan bli lite blöt.

Utöver byxorna med stövlarna sÄ fÄr du ocksÄ reparationslapp och lim för att fixa smÄ hÄl som brukar komma av kontinuerligt anvÀndande. Det hÀr Àr samtidigt den billigaste modellen i listan, framförallt jÀmfört med Maxximus och Norfins modeller.

Funkar bra för kortare fisketurer, eller arbeten, men knappast flugfiske i NorrlÀndska bÀckar.

4. Maxximus vadarbyxor som andas

Maxximus vadarbyxor Àr den bÀsta byxan i listan om det Àr viktigt för dig att byxorna ska andas. Det hÀr gör det i mÄnga fall mycket bekvÀmare att ha pÄ sig byxorna under lÄnga perioder. Det gör ocksÄ att byxorna torkare snabbare. Det hÀr Àr perfekta vadarbyxor om du ska vara i varmare klimat med andra ord.

Dessa har dÀremot inga stövlar med, utan kommer i stÀllet med strumpor i neopren. Det hÀr innebÀr att strumporna Àr tjockare Àn sjÀlva byxorna, perfekt för att hÄlla dina fötter varma Àven i lite kallare omstÀndigheter.

Det Àr samtidigt vÀldigt dyra byxor, men av högsta möjliga kvalitet. Samma klass som Norfin Whitewater ovan.

5. Daiwa Lightweight vadabyxor

Det hÀr Àr listans lÀttaste vadarbyxor och Daiwa kommer med riktigt starka stövlar med PVC. Det hÀr gör att stövlarna Àr vÀldigt stadiga och hÄller dig sÀker Àven i vÀldigt blöta och ostadiga situationer.

SjÀlva byxorna Àr av 450den tyg och Àr vÀldigt lÀtta jÀmfört med till exempel Norfin Whitewater. Samtidigt sÄ hÄller materialet dig varmt och sömmarna Àr PU-förstÀrkta.

Du kommer med andra ord fÄ ett par ordentliga byxor och stövlar, som duger för det allra mesta. PÄ grund av den lÀtta vikten och mÀngden storlekar sÄ passar dessa ofta för kvinnor och barn med lÀtthet.

Att tÀnka pÄ vid köp av vadarbyxor

  • Torr och varm. Hela vitsen med ett par vadarbyxor Ă€r att du ska kunna vistas i högt vatten utan att bli vĂ„t. Förutom att förhindra att du blir blöt ska de ocksĂ„ hĂ„lla dig varm. Det Ă€r ocksĂ„ bra att tĂ€nka praktiskt nĂ€r du ska köpa vadarbyxor.
  • Fickor. Precis som nĂ€r det gĂ€ller fiskeklĂ€der i övrigt bör du tĂ€nka pĂ„ att det finns fickor för dina redskap. Viktigare Ă€n man tĂ€nker pĂ„ och mĂ„nga tillverkare har ocksĂ„ glömt denna punkt.
  • Materialen. Vanliga material Ă€r neopren eller pvc. Neopren Ă€r bĂ€ttre men dyrare.
  • LĂ€ngden. Planerar du att stĂ„ i djupt vatten bör vadarbyxorna nĂ„ brösthöjd och Ă€ven vara utrustade med bröstfickor. Midjevadare hĂ„ller dig, som namnet antyder, vattentĂ€t till midjan. Det hĂ€r Ă€r en modell som mĂ„nga flugfiskare föredrar, eftersom en fri överkropp ofta upplevs ge större rörlighet.

Material och Tekniker

Det finns flera olika material och tekniker som anvÀnds för att tillverka vadarbyxor, dÀr varje material har sina unika egenskaper och fördelar i olika situationer.

Neopren Ă€r ett vanligt material för vadarbyxor, eftersom det har utmĂ€rkt isoleringsförmĂ„ga och hĂ„ller dig varm Ă€ven i kalla vatten. Neopren Ă€r dock inte sĂ„ andningsbart som andra material, vilket gör det mindre lĂ€mpligt för varmare klimat och lĂ€ngre fiskepass.

Nylon Ă€r ett annat populĂ€rt material för vadarbyxor, tack vare dess styrka, lĂ„g vikt och bra andningsförmĂ„ga. Nylon Ă€r betydligt mer lĂ€ttvikt Ă€n neopren, vilket gör det mer bekvĂ€mt att bĂ€ra under lĂ€ngre perioder. Vissa vadarbyxor Ă€r gjorda av flera lager nylon för att öka bĂ„de vattentĂ€thet och hĂ„llbarhet.

Polyester Ă€r ocksĂ„ ett vanligt val av material i vadarbyxor. Det pĂ„minner mycket om nylon, med god styrka och andningsförmĂ„ga. Polyester har dock den fördelen att det Ă€r mera miljövĂ€nligt Ă€n nylon, eftersom det kan tillverkas delvis av Ă„tervunna material.

Gore-Tex Ă€r ett av de mest vĂ€lkĂ€nda, högteknologiska materialen för vattentĂ€ta och andningsbara plagg. Gore-Tex-membranet Ă€r utformat för att slĂ€ppa ut svettĂ„nga frĂ„n insidan av plagget samtidigt som det inte tillĂ„ter vatten att trĂ€nga igenom frĂ„n utsidan. Detta gör Gore-Tex-vadarbyxor mycket bekvĂ€ma under varierande temperaturer och fuktighetsnivĂ„er.

PVC Ă€r ett billigare alternativ till andra material och erbjuder utmĂ€rkt vattenresistens. PVC-vadarbyxor Ă€r dock inte lika flexibla och andningsbara som byxor gjorda av neopren, nylon, polyester eller Gore-Tex. Detta gör dem mindre lĂ€mpliga för lĂ€ngre utflykter dĂ€r bekvĂ€mlighet Ă€r viktigt.

Titta pÄ om det följer med stövlar

MÄnga vadarbyxor kommer med ett par stövlar. Det Àr dÀremot inte alla som gör det, Maxximus kommer till exempel med neoprenstrumpor och inga stövlar.

Neopren Àr ett bra material för vadarbyxor

Neopren Àr ett tjockare material som skyddar dig vÀldigt mycket bÀttre Àn mÄnga andra likvÀrdiga material. Det Àr nÄgot som gör Maxximus vadarbyxor snÀppet bÀttre, dÀrav priset.

Köp kvalitet

Det Àr okej att vilja hÄlla det billigt, men det Àr ocksÄ viktigt med kvalitet. Om du har en tajt budget kan du titta pÄ till exempel Daiwa Lightweight eller Happy Anglers vadarbyxor. Kvalitet Àr alltid viktigt nÀr det gÀller fiskeprylar, oavsett om det gÀller vadarbyxor, ekolod eller fiskespö för barn.

Med eller utan skor

Vadarbyxor finns bÄde med skor och utan. Boot-foot vadare har stövlar fastmonterade och fördelen med detta Àr dels att de Àr smidigare att ta pÄ och dels att du inte behöver köpa till de vattentÀta kÀngorna.

Nackdelen Àr att det kan vara svÄrt med passformen och storleken pÄ byxan och den fasta kÀngan. VÀljer du istÀllet stocking-foot mÄste du köpa de vattentÀta kÀngorna separat.

Fördelen med detta Àr att du kan fÄ vadarbyxor och kÀngor i rÀtt storlek.

Nackdelen Àr att det blir bÄde dyrare och bökigare.

AndningsförmÄga och Isolering

NĂ€r det gĂ€ller vadarbyxor Ă€r andningsförmĂ„ga och isolering tvĂ„ mycket viktiga faktorer. AndningsförmĂ„ga innebĂ€r hur vĂ€l materialet i vadarbyxorna kan transportera bort fukt och kondens frĂ„n kroppen. Om vadarbyxorna har god andningsförmĂ„ga innebĂ€r det att de Ă€r mer komfortabla att bĂ€ra under lĂ€ngre perioder och minskar risken för att kĂ€nna sig instĂ€ngd och svettig.

En populĂ€r modell med hög andningsförmĂ„ga Ă€r Simms Tributary som har en andningsförmĂ„ga pĂ„ 3 000 g/mÂČ/24 h. Andra modeller, sĂ„som Fladen Maxximus vadarbyxor, Ă€r ocksĂ„ kĂ€nda för att vara andningsbara, vilket bidrar till en behaglig upplevelse nĂ€r man bĂ€r dem.

Isolering Ă€r en annan viktig egenskap för vadarbyxor. En bra isolering hjĂ€lper till att hĂ„lla fiskaren varm i kallt vatten och under kalla vĂ€derförhĂ„llanden. Vadarbyxor med neopren, som exempelvis ABU Garcia Neopren Vadarbyxa, erbjuder utmĂ€rkt isolering tack vare det tjocka neoprenmaterialet. Neopren Ă€r kĂ€nt för att hĂ„lla vĂ€rmen vĂ€l och fungerar optimalt Ă€ven i mycket kalla vatten.

För att uppnÄ en bra balans mellan andningsförmÄga och isolering kan det vara klokt att titta pÄ vadarbyxor som kombinerar dessa egenskaper. Simms Freestone Z Vadarbyxor Àr ett exempel pÄ detta: de erbjuder bÄde hög andningsförmÄga och god isolering, vilket gör dem till en favorit bland mÄnga fiskare.

Sammanfattningsvis kan man sÀga att andningsförmÄga och isolering Àr avgörande faktorer att ta hÀnsyn till vid valet av vadarbyxor. BÄde god andningsförmÄga och isolering Àr nödvÀndigt för en komfortabel och varm upplevelse vid fiske, oavsett vÀderförhÄllanden.

Passform och Storlek

NÀr det gÀller att vÀlja de bÀsta vadarbyxorna för 2023 Àr passform och storlek tvÄ mycket viktiga faktorer att ta hÀnsyn till. Vadarbyxor finns i olika storlekar och lÀngder för att passa individer med varierande kroppsform och benlÀngd. En rÀtt storlek och lÀngd sÀkerstÀller inte bara optimal komfort utan Àven effektiva prestanda under anvÀndning.

Det första du bör göra Àr att mÀta din egen kropp för att fÄ en uppfattning om vilken storlek och lÀngd som passar dig bÀst. Standardstorlekar för vadarbyxor inkluderar vanligtvis S, M, L, XL och XXL. Vissa mÀrken kan Àven erbjuda storlekar som XS och XXXL för personer med extra smÄ eller stora kroppar. BenlÀngden kan variera mellan kort, regular och lÄng.

Det rekommenderas att konsultera storleksguiden som tillhandahÄlls av vadarbyxornas tillverkare innan du gör ditt köp. MÄtten för respektive storlek och lÀngd kan variera mellan olika mÀrken. Att följa storleksguiden hjÀlper dig att göra ett mer exakt val för din kroppstyp.

NÀr det gÀller passformen Àr det viktigt att vadarbyxorna sitter vÀl, men inte för tight. Det skall finnas tillrÀckligt med utrymme för rörlighet sÄ att du utan problem kan röra dig och böja dig nÀr du anvÀnder byxorna. En bra tumregel Àr att vÀlja vadarbyxor som Àr en storlek större Àn de vanliga byxor du bÀr, för att sÀkerstÀlla att det finns gott om utrymme för lager av klÀder och full rörlighet.

Sammanfattningsvis Àr det viktigt att noga övervÀga passform och storlek nÀr du köper vadarbyxor för 2023. Att följa storleksguiden och vara medveten om varierande benlÀngder bidrar till att du hittar det perfekta paret som passar din kroppsform och ger optimal komfort och funktion under anvÀndning.

NĂ„gra utvalda favoriter

Andas-vadare frĂ„n Maxximus har blivit mycket populĂ€ra frĂ€mst hos sportfiskare. Modellen Ă€r Stocking-foot och materialet torkar snabbt och ”andas” i vatten. Det lite tunnare materialet gör att du inte ”tyngs ner”i vattnet.

Att tÀnka pÄ hÀr Àr att om du fiskar i kallt vatten bör du skaffa ett par vadarbyxor i ett kraftigare material. Sockorna Àr av neopren och tjockare Àn materialet i sjÀlva vadarbyxan, för att hÄlla fötterna varma.

Byxan har justerbara hÀngslen och finns i storlekarna S till XXL och har bröstficka. Priset ligger strax över tusenlappen.

Patagonia M’s Skeena River Ă€r en mycket bra allsidig vadarbyxa med lĂ„ng hĂ„llbarhet. Materialet Ă€r en fyralagers polyestermicrofiber av lĂ„g vikt. Sockorna Ă€r av neopren.

Den hÀr vadarbyxan har tre bröstfickor dÀr en kÀnguruficka gör att du kan vÀrma hÀnderna. Byxan har Àven en vattentÀt innerficka. Priset Àr dock svettigt och ligger runt 5000 kronor. Vi valde att inte testa denna byxa pÄ grund av det höga priset samt att det i ordets bemÀrkelse inte Àr en vadarbyxa.

FAQ – Vanliga frĂ„gor vadarbyxor

Vad skall jag tÀnka pÄ nÀr jag köper vadarbyxor?

Kvalitet, material, fickor och lÀngd. Priset Àr sÄklart en faktor ocksÄ.

Skall jag köpa en vadarbyxa med eller utan stövlar?

Har du redan ett par ordentliga stövlar kan du köpa bara byxan. VÄr erfarenhet Àr dock att ett set med stövlar ofta blir bÀttre i slutÀndan!

Vad bör man ha under vadarbyxorna?

Under vadarbyxorna bör man bÀra klÀder som passar för vÀderförhÄllandena och aktiviteten. I kallare vÀder Àr det viktigt att ha varma klÀder i funktionsmaterial som vÀrmer utan att bli för blöta, som exempelvis ull- eller fleeceklÀder. I varmare vÀder kan man anvÀnda tunnare funktionsklÀder som bÄde transporterar bort svett och ger ventilation för att hÄlla dig torr och sval.

Är alla vadarbyxor vattentĂ€ta?

Ja, vadarbyxor Àr designade för att vara vattentÀta och hÄlla anvÀndaren torr Àven i vÄta miljöer. Materialet och konstruktionen pÄ byxorna Àr viktiga faktorer som pÄverkar hur vattentÀta de Àr. Neopren och andningsvadare Àr exempel pÄ tvÄ populÀra material som anvÀnds för att skapa vattentÀta vadarbyxor.

Hur bör vadarbyxor sitta för optimal komfort?

För optimal komfort Àr det viktigt att vadarbyxorna sitter tÀtt men inte för tight, sÄ att de inte begrÀnsar rörligheten. De bör Àven ha en bra passform runt midjan och ha tillrÀckligt med utrymme för att man ska kunna komma i och ur byxorna. Det Àr Àven viktigt att vÀlja rÀtt storlek pÄ vadarbyxorna, samt ta hÀnsyn till vilka klÀder som ska bÀras under.

Skillnader mellan neopren- och andningsvadare?

Neoprenvadare Àr oftast tjockare och mer isolerande, vilket gör dem mer lÀmpade för fiske i kallare vatten och vÀderförhÄllanden. Andningsvadare Àr oftast tillverkade av ett tunnare material, vilket gör dem mer andningsbara och lÀmpade för varmare temperaturer och lÀngre fiskepass. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar, sÄ det Àr viktigt att vÀlja de vadarbyxor som passar bÀst för den specifika situation och aktivitet som du planerar att anvÀnda dem för.