Bästa vadarbyxorna 2022 – Hitta vadarbyxor bäst i test här

Är du på jakt efter nya vadarbyxor? I denna guide kommer vi guida dig igenom marknadens bästa vadarbyxor och sedan följa upp med en köpguide så att du kan köpa rätt vadarbyxa för just dig.

Topp 4 bästa vadarbyxorna 2022

1. Norfin Whitewater vadarbyxor

Norfin är ett väldigt högkvalitativt märke och deras Whitewater vadarbyxor är ett otroligt bra val. Byxorna består av ett väldigt slitstarkt trelagersmaterial vilket håller dig både torr och säker även i lite tuffare situationer. Stövlarna är i PVC, ett otroligt starkt material. Samtidigt är det här nackdelen med stövlarna som följer med, PVC är inte ett värmande material. Ska du stå i iskallt vatten kan det alltså bli väldigt kallt.

Dessa vadarbyxor är med andra ord perfekt för många uppgifter som ska utföras i vatten, men det gäller att fundera på hur kallt vattnet kommer att vara. Priset är i den högre klassen men för pengarna får du listans mest hållbara alternativ. För en budgetmodell kan du titta på Happy Angler eller Daiwa, båda går vi igenom längre ned.

2. Happy Angler vadarbyxor

Happy Anglers egna vadarbyxor kommer med byxor i 70 denier nylon. Det här gör byxorna vattentäta och slitstarka, samtidigt som det gör dem varmare än andra alternativ i listan. Stövlarna ger dig också ett bra grepp så du kan använda dessa till allt från jakt och fiske till arbeten vid bryggor där du kan bli lite blöt.

Utöver byxorna med stövlarna så får du också reparationslapp och lim för att fixa små hål som brukar komma av kontinuerligt användande. Det här är samtidigt den billigaste modellen i listan, framförallt jämfört med Maxximus och Norfins modeller.

3. Maxximus vadarbyxor som andas

Maxximus vadarbyxor är den bästa byxan i listan om det är viktigt för dig att byxorna ska andas. Det här gör det i många fall mycket bekvämare att ha på sig byxorna under långa perioder. Det gör också att byxorna torkare snabbare. Det här är perfekta vadarbyxor om du ska vara i varmare klimat med andra ord.

Dessa har däremot inga stövlar med, utan kommer i stället med strumpor i neopren. Det här innebär att strumporna är tjockare än själva byxorna, perfekt för att hålla dina fötter varma även i lite kallare omständigheter. Det är samtidigt väldigt dyra byxor, men av högsta möjliga kvalitet.

4. Daiwa Lightweight vadabyxor

Det här är listans lättaste vadarbyxor och Daiwa kommer med riktigt starka stövlar med PVC. Det här gör att stövlarna är väldigt stadiga och håller dig säker även i väldigt blöta och ostadiga situationer.

Själva byxorna är av 450den tyg och är väldigt lätta jämfört med till exempel Norfin Whitewater. Samtidigt så håller materialet dig varmt och sömmarna är PU-förstärkta. Du kommer med andra ord få ett par ordentliga byxor och stövlar, som duger för det allra mesta. På grund av den lätta vikten och mängden storlekar så passar dessa ofta för kvinnor och barn med lätthet.

Att tänka på vid köp av vadarbyxor

Hela vitsen med ett par vadarbyxor är att du ska kunna vistas i högt vatten utan att bli våt. Förutom att förhindra att du blir blöt ska de också hålla dig varm. Det är också bra att tänka praktiskt när du ska köpa vadarbyxor. Precis som när det gäller fiskekläder i övrigt bör du tänka på att det finns fickor för dina redskap. Vadarbyxor finns i både höga och lite lägre modeller. Vanliga material är neopren eller pvc. Enkelt förklarat skulle man kunna säga att vadarbyxor är en slags vadarstövlar som övergår till att bli en hängselförsedd byxa. Åtminstone var de tidigaste modellerna sådana. Nuförtiden kan du också köpa en vadarbyxa separat och kombinera denna med ett par vadarskor. Bra vadarbyxor ska också se till att du står stadigt i strömmande vatten, så ett bra grepp är önskvärt. Planerar du att stå i djupt vatten bör vadarbyxorna nå brösthöjd och även vara utrustade med bröstfickor. Midjevadare håller dig, som namnet antyder, vattentät till midjan. Det här är en modell som många flugfiskare föredrar, eftersom en fri överkropp ofta upplevs ge större rörlighet.

Titta på om det följer med stövlar

Många vadarbyxor kommer med ett par stövlar. Det är däremot inte alla som gör det, Maxximus kommer till exempel med neoprenstrumpor och inga stövlar.

Neopren är ett bra material för vadarbyxor

Neopren är ett tjockare material som skyddar dig väldigt mycket bättre än många andra likvärdiga material. Det är något som gör Maxximus vadarbyxor snäppet bättre, därav priset.

Köp hållbart

Det är okej att vilja hålla det billigt, men det är också viktigt med kvalitet. Om du har en tajt budget kan du titta på till exempel Daiwa Lightweight eller Happy Anglers vadarbyxor.

Med eller utan skor

Vadarbyxor finns både med skor och utan. Boot-foot vadare har stövlar fastmonterade och fördelen med detta är dels att de är smidigare att ta på och dels att du inte behöver köpa till de vattentäta kängorna. Nackdelen är att det kan vara svårt med passformen och storleken på byxan och den fasta kängan. Väljer du istället Stocking-foot måste du köpa de vattentäta kängorna separat. Fördelen med detta är att du kan få vadarbyxor och kängor i rätt storlek. Nackdelen är att det blir både dyrare och bökigare.

Några utvalda favoriter

Andas-vadare från Maxximus har blivit mycket populära främst hos sportfiskare. Modellen är Stocking-foot och materialet torkar snabbt och ”andas” i vatten. Det lite tunnare materialet gör att du inte ”tyngs ner”i vattnet. Att tänka på här är att om du fiskar i kallt vatten bör du skaffa ett par vadarbyxor i ett kraftigare material. Sockorna är av neopren och tjockare än materialet i själva vadarbyxan, för att hålla fötterna varma. Byxan har justerbara hängslen och finns i storlekarna S till XXL och har bröstficka. Priset ligger runt 1000 kronor.

Patagonia M’s Skeena River är en mycket bra allsidig vadarbyxa med lång hållbarhet. Materialet är en fyralagers polyestermicrofiber av låg vikt. Sockorna är av neopren. Den här vadarbyxan har tre bröstfickor där en känguruficka gör att du kan värma händerna. Byxan har även en vattentät innerficka. Byxan finns i storlekarna M och L. Priset ligger runt 4000 kronor.

Om du letar efter ett riktigt billigt alternativ har Happy Angler ett alternativ med Boot-foot för under femhundringen. Materialet är vattentät nylon/ PVC. Byxan har en ficka och storlekarna är 41-47.

]]>