Om du vill äta en god panerad filé, är abborren en populär fisk som rekommenderas i början av sommaren, strax efter att honan lagt sin rom under våren. Abborren är en sötvattenfisk som blir upp till cirka 50 cm stor.

Vanligtvis väger abborren runt två kilo som vuxen. Abborren finns sällan i fjällregionen, men är för övrigt utbrett över hela landet. Abborren är en fisk som kan vara rolig att fiska med familjen och vänner. Du kan bland annat meta eller använda kastspö. En del abborrar kan det ta lite tid att få upp och en del går ganska enkelt. Men det är alltid kul att fiska abborre.

Abborren är lätt att känna igen bland de svenska fiskarna via sin bakåtriktade tagg, färg och ganska höga kropp. Färgen varierar mellan gult till grönt och i väldigt mörka vatten kan den se nästan svart och det finns även röd aktiga abborrar. Abborren har inga stora krav på sin omgivning och finns i nästan alla sorters vatten. Under sommaren håller abborren gärna till vid ytan och nära till land. Sent på hösten och under vintern håller den sig till botten men så fort islossningen börjar på våren drar den sig uppåt igen. Abborre hanen blir könsmogen vid 2-4 års ålder medan honan vid 3-6 år. Livslängden ligger på 22 år och det är honan som blir äldst

]]>