Regnbågsöring

Regnbågsöringen är en nordamerikansk art som är odlad i svenskt vatten för att vi sportfiskare ska kunna fiska flera olika varianter av öringar. Regnbågsöringen är ganska lik en öring men det finns vissa drag som skiljer, på båda sidorna har den rödaktiga band och har prickiga fenor. Den har mycket kämparglöd när den fångas in av (sport)fiskare. Den har även väldigt fina färger, speciellt hanarnas färger är något alldeles extra. Därför har den blivit väldigt populär bland just sportfiskare och hobbyister. Man får kämpa för att kunna få upp fisken och den är väldigt vacker. Regnbågsfisken är den populäraste fisken i ”put and take” vatten.

Regnbågsöringen kan bli upp till 120 cm, precis som laxar vandrar Regnbågsöringen men inte lika vidsträckt som laxen. När dem är fullvuxna lever dem främst på fisk som sill medan ungarna fördrar insekter och snäckor. Dem kan bli könsmogna vid två till tio års ålder och då gillar dem att leka i vattnet. Det uppskattas av sportfiskare som tycker det är väldigt kul när det är fart i fiskarna.

Den är mycket god som ört- och citrongrillad på matbordet. Började odlas i Europa i slutet av 1800-talet och äter gärna flygande insekter, sniglar och andra djur som inte har en ryggrad.

Den odlas runt om i Sverige och lockar alltid till sig fiskare från olika delar av Sverige. Även fast regnbågsfisken sällan fångas vilt så säljs den ofta i affären. I affären och på restauranger förekommer det att den kallas forell eller som regnbågsforell. Men grejen är att det finns ingenting som heter så på svenska, det har förmodligen förknippats med det tyska namnet regnbogenforellen.

]]>